|

Bästa processorn 2023: Komplett guide

Processor-med-RGB

En bra processor är en förutsättning för att datorn ska kunna arbeta snabbt och effektivt. Oavsett om det är för gaming, streaming, videoredigering eller kontorsarbete. Vi har recenserat och listat årets bästa CPUs för varje ändamål och budget.


Marknaden för processorer har förändrats markant de senaste åren. Teknologin och prestandan har inte bara förbättrats avsevärt mycket – det har också blivit billigare.

Nuförtiden behöver du inte tömma plånboken för att få en kraftfull och högpresterande processor.

Faktum är att du kan hitta riktigt bra CPUs för runt 2000 kronor, som kan tjäna dig väl i många år framöver. Både för gaming och tunga mjukvaror för bild- och videoredigering.

Vi har gått igenom årets mest prisvärda processorer för varje ändamål och budget.

Bästa processorn

Årets bästa processor är Intel Core i9-12900K. Det är Intels senaste chipset med en helt fantastisk prestanda. CPUn kan nå upp till 5,2 GHz och har 16 kärnor och 24 trådar. Det är en extremt mångsidig processor som briljerar inom både gaming och videoredigering. Du kommer att kunna använda den i många år framöver. En bonus är att den också kan överklockas.


Bästa processorn för gaming: Intel Core i9-12900K

Intel-Core-i9-12900K-CPU

Kärnor: 16 | Trådar: 24 | Klockfrekvens: 3,2 GHz | Max klockfrekvens: 5,2 GHz | Cache: 30 MB | Sockel: LGA1700 socket | Kan överklockas: Ja


Det här är den senaste generationen processorer från Intel. Det är en high-end CPU som levererar storartat både vad gäller klockhastighet, trådar och kärnor.

Resultaten från den här processorn är imponerande, minst sagt.

Alla tester och benchmarks som gjorts talar sitt tydliga språk: den här processorn hanterar alla moderna datorspel som om de vore Tetris.

Intel har uppgraderat 12:e generationen ganska rejält. I vissa tester har 12900K varit hela 76% bättre än den tidigare 11900K!

Vi föredrar helt klart den här processorn för gaming, där den presterar som bäst. Men även när det kommer till bildbehandling så är den i jämnhöjd, ibland även bättre, än AMDs Ryzen 9 5950X.

När det kommer till gaming så är i9 i toppklass. Om du dessutom kombinerar CPUn med ett DDR5-minne, så är den överlägsen de flesta andra. Oavsett om du spelar CS:GO, Fortnite, Word of Warcraft eller League of Legends.

De senaste åren har Intel haft lite problem inom gaming. AMD har haft ett par processorer som både presterat bättre och är mer kostnadseffektiva.

Men med i9-12900K kan vi konstatera att Intel är tillbaka på banan igen – på förstaplats. Det här är definitivt årets bästa processor för gaming.


Redaktörens val: AMD Ryzen 7 5800X

AMD-Ryzen-7-5800X-CPU

Kärnor: 8 | Trådar: 16 | Klockfrekvens: 3,8 GHz | Max klockfrekvens: 4,7 GHz | Cache: 32 MB | Sockel: AM4 | Kan överklockas: Ja


Det är inte AMDs senaste CPU, men det är klart helt en av de mest prisvärda processorerna idag. Du får väldigt mycket för pengarna.

Processorn är riktigt kraftfull och har allt det som behövs för både gaming, streaming och bildredigering. Den klarar allt och lite till.

Faktum är att vi har en AMD Ryzen 7 3700X ståendes på redaktionen, och till och med den kan hantera alla de senaste spelen och DaVinci Resolve med bravur.

Den är CPUn är en senare släpp med ännu mer kraft – och det märks. Allt flyter på riktigt bra, även om processorn tenderar att bli lite varm. Men den är i enlighet med AMDs design.

Den slår aldrig över till en temperatur som skulle vara skadlig för processorn. Så länge du har ett bra kylsystem i datorn är det inga problem alls.

Vi är riktigt nöjda med den här processorn. Den har en makalös prestanda och hastigheter som är långt bättre än processorer i samma priskategori. Ryzen 7 är till och med bättre än vissa CPUs som kostar en och två tusenlappar mer.

Oavsett om du sysslar med gaming, streaming, fildelning, videoredigering eller kontorsarbete – det här är definitivt en av årets bästa CPUs. För runt 3500 kronor är den ett kap!


Bästa processorn för bildbehandling: AMD Ryzen 9 5900X

AMD-Ryzen-9-5900X-CPU

Kärnor: 12 | Trådar: 24 | Klockfrekvens: 3,7 GHz | Max klockfrekvens: 4,8 GHz | Cache: 64 MB | Sockel: AM4 | Kan överklockas: Ja


För videoredigering och bildhantering är AMD Ryzen 9 5900X årets självklara val. Med 12 kärnor, 24 trådar och ett cacheminne på 64 MB så är det en fantastisk processor.

När det kommer till arbetsbörda per tråd, så är det här chipset riktigt imponerande. Hastigheten den kan processa flera arbetsuppgifter samtidigt är superb.

Hastigheten på en kärna är däremot ganska jämlik den tidigare 5800X. Så om du inte planerar att använda CPUn till bild- och videredigering, så kan du spara pengar genom att köpa 5800X istället.

Nackdelen med 5800X är att den blir lite varmare än 5900X.

När det kommer till gaming och streaming så är 5900X högpresterande. Processorn är definitivt uppe och tävlar med Intels gaming-processor Core i9-12900K.

Det är också det vi gillar med Ryzen 9 5900X – att den är så optimerad för redigeringsprogram, men samtidigt är mångsidig. Den är bra på allt, men med tyngre mjukvara tillåts den att briljera totalt.

Ryzen 9 är AMDs senaste generation av processorer, så det är föga förvånande att CPUn presterar så bra i alla tester.

Men vi är ändå imponerade över hur snabbt utveckling gått och hur mycket bättre den är än tidigare generationer.

Precis som AMDs övriga chips, så är den här processorn ganska billig – framförallt om man jämför med likvärda CPUs från Intel.

För 5200 kronor får du en processor som kommer att tjäna dig väl i många år framöver. Varmt rekommenderad till både digitalt arbete och gamers.


Bästa budget processor: AMD Ryzen 5 5600X

AMD-Ryzen-5-5600X-CPU

Kärnor: 6 | Trådar: 12 | Klockfrekvens: 3,7 GHz | Max klockfrekvens: 4,6 GHz | Cache: 32 MB | Sockel: AM4 | Kan överklockas: Ja


Vi har hittat ett par processorer som ger mycket valuta för pengarna, men ytterst få kommer i närheten av Ryzen 5 5600X.

För runt 2500 kronor får du 6 kärnor, 12 trådar och en maximal klockhastighet på 4,6 GHz. Det är med andra ord en väldigt robust och kraftfull processor.

Låt dig inte förblindas av de senare chipsen från Ryzen 7- och 9-familjen. Ryzen 5 5600X håller fortfarande måttet och kommer att göra det för en lång tid framöver.

Men fördelen är inte bara prestandan och priset, men också kylningen. Den här processorn kräver inte speciellt mycket ström (TDP: 65 W) och genererar förvånansvärt lite värme.

Du behöver alltså inte ha ett enormt kylningssystem för att hålla nere temperaturerna. Även vid tung belastning så är temperaturen runt 70 grader.

Om du spelar spel som CS:GO eller Fortnite så räcker den här processorn gott och väl. Med förutsättningen att du har ett bra grafikkort så kommer du att kunna maximera din FPS.

Om du letar efter en billig processor som ändå presterar på en hög nivå – då är det här ett av de mest prisvärda alternativen.

Vi skulle välja det här chipset före Intel Core i5 varenda dag i veckan, oavsett om det är för gaming, videoredigering eller vanligt kontorsarbete.

Helt klart en av årets favoriter!


Hur du väljer den bästa processorn

Lysande-processor

Alla processorer är inte likadana. Antalet kärnor, trådar och klockhastigheten är avgörande för vilken typ av CPU som passar dig bäst.

När du väljer en processor är det viktigt att veta vad du ska göra på datorn, exempelvis gaming, videoredigering eller kontorsarbete. En dator för gaming har inte samma specifikationer som en dator för videoproduktion.

Här är allt du behöver veta innan du köper en CPU.

Antal kärnor

Kärnan i processorn är den del som utför alla kalkylationer. Det är den del som processar all information i datorn.

Tidigare brukade processorer ha endast en kärna. Nuförtiden brukar CPUs ha minst två kärnor, men kan ha upp till 18 kärnor.

Fler kärnor innebär att processorn kan utföra flera uppgifter och kalkylationer samtidigt. Det gör processorn snabbare och effektivare.

Dagens datorspel utnyttjar sällan alla processor-kärnor. Vanligtvis räcker det med 4 kärnor i en processor för gaming. Spelet kommer med största sannolikhet inte använda fler än så.

Om datorn används främst till gaming så behöver du med andra ord inte investera i en processor som har fler än 4 eller 6 kärnor.

Antalet kärnor är viktigt när du sysslar med bild- och videobehandling. De största redigeringsprogrammen är designade för att utnyttja processorns alla kärnor. Ju fler – desto bättre.

Om du exempelvis använder Photoshop, Premiere Pro, Sony Vegas eller Final cut pro så vill du ha så många kärnor som möjligt.

Klockhastighet

Klockfrekvensen i en CPU avgör hur snabb processorn är. Man mäter klockfrekvensen i GHz (gigahertz). Antalet GHz berättar för oss hur många processer som enheten kan processa i sekunden.

Ju högre klockfrekvens (GHz), desto snabbare är processorn.

Du vill ha en så hög klockfrekvens som möjligt, oavsett om du är en gamer eller sysslar med bildredigering.

Men det är inte bara klockhastigheten som avgör hur snabb processorn är. Antalet kärnor och generationen på processorn är också viktigt.

En processor från 2014 med 3 GHz kommer inte vara lika snabb som en processor från 2022 med 2 GHz. Eftersom teknologin är bättre och mer optimerad idag.

När du jämför klockhastigheter så ska du göra det mellan processorer från samma generation.

Låst eller olåst CPU

Placerar-CPU-i-dator

Det finns CPUs som är låsta och de som är olåsta.

En låst CPU innebär att den inte kan överklockas. Du kan med andra ord inte ”trimma” processorn i datorns BIOS för att göra den snabbare.

En olåst CPU innebär att du kan överklocka den. Du kan då gå in i BIOS eller använda mjukvara för att överklocka processorn.

Intels processorer har en bokstav i slutet av namnet, för att visa om den är låst eller olåst. Om modellnamnet slutar på bokstaven K, betyder det att den är olåst och kan överklockas.

AMD har låtit meddela att deras senaste Ryzen-processorer är olåsta och kan överklockas.

Vanliga användare behöver i regel aldrig överklocka sina processorer. Det är oftast något som entusiaster sysslar med, då det finns risker med att överklocka en CPU.

Cache

Varje processor har ett inbyggt cache-minne. Det är till för att processorn snabbt ska kunna få tillgång till data som, kortvarigt, sparats ner.

Din PC eller laptop har redan ett RAM-minne, men processorns interna minne gör så att viss information kan användas snabbare. Istället för att processorn ska behöva vänta på data från RAM-minnet.

När informationen inte finns i cacheminnet, så hämtar processorn lagrade data från RAM-minnet istället.

Cache-minnet i en CPU är bara på ett par MB (megabyte). Ju större utrymme, desto mer kan processorn lagra.

Det finns tre typer av cacheminnen: L1, L2 och L3.

  • L1 – snabbast, men har minst lagringsutrymme
  • L2 – har mer utrymme än L1, men är lite långsammare
  • L3 – mycket utrymme, men är långsam i jämförelse med L1 och L2

Cacheminnet är sällan något du behöver titta på. Det finns viktigare faktorer som avgör hur bra och snabb processorn är.

Kompabilitet med moderkortet

Varje moderkort har en socket (sockel) där du placerar processorn. Alla sockels är inte kompatibla med alla processorer.

Innan du köper en processor behöver du titta så att moderkortet har stöd för den typen av processor.

Du kan kolla kompabiliteten på respektive tillverkares hemsida, alternativt i manualen till ditt moderkort eller processor.

Om du ska köpa en färdiggjord dator, exempelvis en gaming laptop, så behöver du inte tänka på kompatibilitet – eftersom alla delar redan matchar varandra.

Vilken processor är bäst för gaming

Gamer-sitter-vid-speldator

När du köper en processor för gaming så skiljer sig kriterierna en aning från exempelvis videoredigering och kontorsarbete.

  • Hög klockhastighet
  • 4 till 6 kärnor

För gaming vill du ha en så snabb CPU som möjligt. Antalet kärnor spelar mindre roll, eftersom de flesta moderna datorspel inte utnyttjar alla kärnor.

Vanligtvis brukar spel nyttja 4-6 kärnor. Att köpa fler kärnor kan därför innebära att du betalar för mer än vad du behöver och använder.

Från Intel rekommenderar vi de två senaste generationerna: i7 och i9.

Från AMD rekommenderar vi de tre senaste generationerna: Ryzen 7 och Ryzen 9.

Intel Core i5 och Ryzen 5 tillhör den äldre generationen – men är fortfarande inte utdaterade. Du kan fortfarande spela spel med dem. Däremot är de sällan ett framtidssäkert alternativ, då nyare spel kommer att kräva kraftfullare datorer.

Kom ihåg att den viktigaste komponenten i datorbygget är grafikkortet. Din GPU kommer att ha större påverkan på spelupplevelsen och din FPS än processorn.

Läs också vårt årliga grafikkort bäst i test för att hitta det kort som passar dina behov bäst.

Vilken processor är bäst: AMD eller Intel

Idag är det svårare att jämföra AMD och Intel. De båda har produktionslinjer som är väldigt snarlika vad gäller prestanda.

Du bör därför jämföra likvärdiga processorer med varandra, istället för tillverkarna i sin helhet.

Däremot brukar AMDs processorer ha fler kärnor än Intel, medan Intel tenderar att ha högre hastigheter.

AMD brukar därför vara förstahandsvalet för de som sysslar med produktion, så som videoredigering, bildhantering och kontorsarbete.

Enligt många tester och benchmarks, så är Intel fortfarande herren på täppan när det kommer till spel. Deras höga klockhastigheter och snabba kärnor gör att de presterar riktigt bra inom gaming.

Läs också