|

Bästa gamingdator 2023: Komplett guide

Gamingdator-på-skrivbord

Varje år recenserar och listar vi årets bästa gamingdatorer. Oavsett om du vill spela Fortnite, Battlefield, Dota 2 eller CS:GO – här är årets mest prisvärda speldatorer för din budget.


För att kunna spela de senaste spelen behöver du en bra gamingdator. En maskin som kan hantera både den avancerade grafiken och de krävande processerna.

Spelens systemkrav blir hela tiden högre och grafikkortens och processorernas namn blir mer komplexa för varje år.

Det kan därför vara svårt att hänga med i svängarna och veta vad faktiskt är bra och prisvärt idag.

För att hjälpa dig på traven, så har vi recenserat och listat årets bästa gamingdatorer – inom varje prisklass. Från budget upp till high-end-datorer.

I det här artiklen har vi enbart recenserat stationära gamingdatorer. Men vi har tidigare i år även testat årets bästa gaminglaptop.

Bästa gamingdatorn

Den bästa gamingdatorn i år är HP Pavilion Gaming TG01. Det är en kompakt och stilren speldator med de rätta komponenterna för att klara av alla nya spel. Den har en kraftfull Ryzen 7-processor och grafikkortet är RTX 3060 Ti. Du får 16 GB RAM och en supersnabb SSD på 1 TB. Helt klart den mest prisvärda datorn för gamers på marknaden idag.


Bästa gamingdatorn: HP Pavilion Gaming TG01-2035

HP-Pavilion-Gaming-TG01-dator

CPU: Ryzen 7 5700G | GPU: GeForce RTX 3060 Ti | RAM: 16 GB | Hårddisk: 1 TB SSD


TG01 har definitivt en av de mest prisvärda konfigurationerna på marknaden just nu. Det är snabb, levererar utomordentligt bra grafik och är tyst när du spelar.

Designen känns väldigt fräsch och modern också. Vi gillar att man placerat hörlursuttag, USB-porten och andra uttag på framsidan av chassit.

Processorn är en AMD Ryzen 7 5700G med 8 kärnor och en klockfrekvens på 3.8 GHz. Maxhastigheten är på 4.6 GHz!

Med andra ord en ruskigt snabb CPU som definitivt kommer att hålla för framtiden.

Grafikkortet är ett GeForce RTX 3060 Ti med 8 GB vRAM. Vi är glada över att man satt i Ti-versionen istället för standard RTX 3060, eftersom Ti presterar mycket bättre i alla benchmark-tester som gjorts.

Eftersom moderkortet är Mini-ITX, så finns det bara plats för två RAM-minnen. Datorn är konfigurerad med två stycken 8 GB-minnen, så den har 16 GB RAM-minne med en hastighet på 3200 MHz.

Många portar och uttag

TG01 är utrustad med en hel del portar, både på fram- och baksidan. Bland annat finns det två stycken USB 3.2 generation 1 på framsidan och två stycken USB 3.2 generation 2 på framsidan. På baksidan finns fyra stycken USB 2.0-uttag.

Givetvis har den också utmatning för HDMI, LAN, mikrofon, ljud in och ljud ut också.

Nätaggregatet är på 500 watt, vilket fungerar ypperligt för den här konfigurationen. Men när det är dags för att uppgradera CPU eller GPU, så kan du behöva uppgradera nätaggregatet också. Men det är 5-6 år i framtiden.

För runt 15.000 kronor är det här ett riktigt bra köp. Den har allt en gamer vill ha och behöver idag. Helt klart en av de bästa speldatorerna på marknaden, om man ser till pris och kvalité.


Redaktörens val: Acer Predator Orion PO3-640

Acer-Predator-Orion-PO3-gamingdator

CPU: Intel Core i5-12400 | GPU: GeForce RTX 3060 Ti | RAM: 16 GB | Hårddisk: 512 GB SSD


Utan tvekan en av de snyggaste gamingdatorerna på marknaden idag. Den svarta färgen i kombination med de blåa RGB-ljusen är fantastiskt snyggt!

Orion PO3 är utrustad med ett RTX 3060 Ti-kort som ger riktigt bra grafik när du spelar. Det är inte det senaste kortet, men det räcker mer än väl för dagens spel.

Processorn är en Core i5 från 12:e generationen. Den har 6 kärnor och en klockfrekvens på 2.5 GHz.

Datorn kommer med 16 GB RAM-minne, men du kan själv uppgradera det till upp mot 64 GB. Så det finns helt klart utrymme för uppgradering i framtiden.

Det enda vi är lite besvikna över är hårddisken. Det är en snabb hårddisk – men den har bara 512 GB.

Den kapaciteten fungerar om du bara ska installera spel på datorn, men om du har filmer, hemmavideos och stora program som ska sparas också – så är det lite för lite.

Så du kommer antingen behöva köpa en till intern hårddisk eller en extern hårddisk för att lagra stora filer på.

Det positiva med att man valt en lite mindre hårddisk är att det också pressat ner priset en del. Du kan hitta den här maskinen för runt 15.000-16.000 kronor – vilket är mer än godkänt.

PO3 är en prisvärd gamingdator för dig som vill ha hög kvalité, men som inte vill tömma hela plånboken.


Bästa premium gamingdator: Komplett a245 Epic Gaming PC

Komplett-a245-gamingdator

CPU: Ryzen 9 5900X | GPU: GeForce RTX 3080 Ti | RAM: 32 GB | Hårddisk: 2 TB SSD


Det här är ett riktigt monster till dator! Prestandan är helt makalös. Det är bokstavligen varenda gamers dröm att få äga en sån här dator.

a245 är ett paket som Komplett.se själva har konfigurerat ihop för oss gamers. Man har optimerat varenda komponent för att ge dig bästa möjliga spelupplevelse – och för att framtidssäkra den.

Processorn är AMD Ryzen 9 5900X med 12 kärnor, 24 trådar och 3.7 GHz. Maxhastigheten är 4.8 GHz!

Grafikkortet är det vi hade högst förväntningar för. GeForce RTX 3080 Ti OC med 12 GB videominne!

Om du inte har koll på den senaste tekniken, så kan vi sammanfatta det med att du kan köra på ultra-inställningar i alla nya spel. Alla!

Man har även tryckt i två stycken 16 GB RAM-minnen från Corsair. Så maskinen har 32 GB RAM-minne allt som allt.

Datorn har två stycken hårddiskar. Båda två är SSD M.2 NVMe från Kingston och har 1 TB vardera.

Vi skulle kunna prata om den här datorn i all oändlighet. Allt är verkligen maximerat och optimerat in i minsta detalj.

Det innebär också att du kommer att kunna spela de senaste spelen i många, många år framöver.

Men om det smakar så kostar det. En sån här gaming PC kommer inte billigt, utan kostar ungefär 40.000 kronor. Vilket är långt ifrån de flestas budget – men om det är inom din budget, då är det definitivt den bästa gamingdatorn på marknaden idag.

Utan tvekan varje gamers våta dröm!


Bästa budget gamingdator: Komplett i55 Epic Gaming PC

Komplett-i55-gamingdator

CPU: Intel Core i5-11400F | GPU: Radeon RX 6500 XT | RAM: 16 GB | Hårddisk: 500 GB SSD


Vi hade lite svårt att hitta prisvärda budget gamingdatorer i år. Vi har märkt att allt fler börjar använda integrerad grafik eller en utdaterad processor i sina budgetalternativ.

Men så hittade vi Kompletts i55. En riktigt bra konfiguration för dig som inte vill spendera hutlösa summor, men ändå vill ha en bra spelupplevelse.

i55 är en gaming PC med en Core i-5-processor från 11:e generationen. Det är inte den senaste processorn från Intel, men den är helt klart tillräcklig både för dagens och morgondagens spel.

Grafikkortet, som ändå är det viktigaste i en speldator, är ett Radeon RX 6500 XT. Det är lite långsammare än Nvidias RTX 3050.

Men du kan ändå få 60 FPS när du spelar Elden Ring i 1080p. Så det är allt annat än dåligt!

RAM-minnet är ett Kingston FURY på 16 GB, med en hastighet på 2666 MHz.

Hårddisken är en ultrasnabb SSD NVMe M.2 på 500 GB. Det är inte massivt med utrymme, men med tanke på datorns pris så kan vi inte klaga.

Det vi gillar med den här datorn är att den är ”medium”, i ordets rätta bemärkelse. Det finns ingen komponent som är extremt bra, men heller ingen som är dålig.

Allt är precis lagom, för att du ska kunna spela de senaste spelen med relativt höga inställningar.

För ungefär 12.000 kronor är det definitivt ett bra köp. Framförallt om du är på en stram budget, men ändå vill ha en PC som bjuder på bra prestanda i mer krävande spel.


Hur du väljer bästa gamingdatorn för dig

Gamingrig-med-dyr-speldator

Datorspel blir mer och mer krävande, vilket innebär att vi hela tiden behöver mer kräm i våra speldatorer.

Men det innebär inte att du behöver uppgradera komponenterna i din gamingdator varje år. Det betyder bara att du behöver vara smart och strategisk när du köper en speldator.

Här är allt du behöver tänka på när du köper en gamingdator.

GPU (Grafikkort)

Gaming-GPU

Grafikkortet är definitivt den viktigaste komponenter i en gamingdator. Det är också den del som kommer att kosta mest pengar.

Först och främst ska speldatorn ha ett dedikerat grafikkort och inte en integrerad GPU.

Ett dedikerat grafikkort är en separat komponent som har sin egen processor och sitt egna minne för att producera grafiken.

Ett integrerat grafikkort sitter i CPU:n och måste därför dela på både minne och processor. Moderna spel kräver ett dedikerat grafikkort.

Det spelar ingen roll om du har den snabbaste processorn och maximalt med RAM-minne – om grafikkortet är dåligt så kommer spelen lagga.

Valet av grafikkort står mellan Nvidia och AMD (Radeon).

Om du väljer Nvidia GeForce så vill du ha ett grafikkort från RTX 30-familjen. Det är de senaste generationen grafikkort som klarar av alla moderna speltyper.

Det tidigare generationen är RTX 20. De kan fortfarande hantera dagens spel, men det är ingen bra investering för framtiden. De kommer snart få det kämpigt i nyare och mer avancerade spel.

Om du vill ha en GPU från Radeon, så är RX 6-familjen den senaste generationen grafikkort. Just nu är 6900XT det bästa grafikkortet, men för billigare alternativ kan du köpa RX400, RX500 och upp.

Vi har tidigare listat det bästa grafikkortet för gaming inom varje priskategori.

CPU (processor)

Processorn är datorns hjärna och har en extremt viktig roll när du spelar datorspel. Nästan allt som visas på skärmen har bearbetats av processorn på ett eller annat sätt.

Även om grafikkortet är den komponent som drar de största lassen, så är CPU:n näst viktigast. Du vill därför inte spara in pengar på processorn när du köper en dator för gaming.

När du köper en CPU står valet mellan AMD och Intel.

Intel är oftast dyrare, men presterar generellt sett bättre i spel. Anledningen är att AMD brukar ha fler kärnor, vilket långt ifrån alla spel utnyttjar.

Intel har färre kärnor men högre hastighet per kärna, vilket lämpar sig bäst för spel. Större antal kärnor är bäst för bild- och videoredigering.

Därmed inte sagt att AMD är dåliga, tvärtom. Om du köper en high-end-processor från AMD så kommer du fortfarande få optimal prestanda i de senaste spelen. Dessutom till ett lägre pris än om du hade köpt en CPU från Intel.

Den bästa processorn för spel har en hög klockfrekvens och mellan 4-12 kärnor.

RAM-minne

Stort-RAM-minne

Här kommer vi att sträcka ut hakan och gå emot de traditionella rekommendationerna om att 8 GB RAM-minne räcker.

Visst, 8 GB fungerar – men det är minimum systemkravet i de flesta nya spelen. Om du har webbläsaren igång, streamar eller lyssnar på musik när du spelar spel, så kan datorn kännas långsam.

Vi rekommenderar därför att du använder minst 12 GB i din speldator, men idealet är 16 GB. Med 16 GB RAM så kommer du kunna hantera alla datorspel för många år framöver.

Om du är en streamer så vill du ha minst 16 GB RAM-minne.

För de flesta användare är 32 GB RAM överkurs. Men om du spelar krävande spel, streamar, använder Discord och har webbläsaren igång med flera tabbar öppna – då är 32 GB starkt rekommenderat.

Hårddisk

Det finns en myt bland gamers att en SSD-disk ger dig bättre FPS när du spelar spel.

Flera tester har dessvärre krossat den uppfattningen. Såvida du inte har en supergammal och slö HDD, så kommer en SSD inte påverka din FPS.

Däremot kommer en SSD förbättra laddningstiderna avsevärt mycket. Tunga spel kan ta upp emot 1-2 minuter att ladda eller starta upp med en HDD, men för en SSD tar det bara ett par sekunder.

Operativsystemet startar också upp snabbare och flyter på bättre med en SSD.

Hastighetsmässigt är en SSD bättre än en HDD. Nackdelen är att SSD är mycket dyrare. Om din budget tillåter, så är det bäst att köpa en SSD för gaming.

Många gamers väljer därför att lägga operativsystemet och sina spel på en SSD, medan de använder en HDD för att lagra stora filer och program. Då får du ett effektivt och högpresterande system, utan att spendera onödigt mycket pengar.

Hur mycket kostar en gamingdator

Modern-speldator

En bra gamingdator behöver inte kosta speciellt mycket. Gaminglaptops är mycket dyrare.

Med förutsättningen att du köper en färdigbyggd gamingdator, så brukar priskategorierna se ut så här:

  • Budget gamingdator: 6.000 – 9.000 kronor
  • Mid-range gamingdator: 10.000 – 20.000 kronor
  • High-end gamingdator: 20.000+ kronor

Du kan få ut mycket prestanda ur budgetdatorer för gamers. Nackdelen är att de inte är speciellt framtidssäkra. Datorspel blir hela tiden mer och mer krävande, vilket gör att du kommer behöva sänka grafikinställningarna mer och mer för varje nytt spel som släpps.

Mid-range är oftast det bästa valet, då de speldatorerna brukar klara av även tyngre och mer krävande spel i framtiden.

Om du vill ha en PC som kan köra på de högsta inställningarna idag, men även i framtiden – då är high-end vad du vill ha. De kostar mycket mer, men du kommer å andra sidan kunna spela alla nya spel utan problem i många år framöver.

De allra dyraste gamingdatorerna har inte bara den senaste teknologin, men också ett välutvecklat kylsystem, optimerad byggkvalité och utrymme för framtida uppgraderingar.

Köpa gamingdator eller bygga egen

Insidan-på-gaming-PC

Det mest prisvärda alternativet är att bygga en egen gamingdator. Men det innebär också att du själv behöver koppla in alla komponenter i moderkortet, vilket inte är det allra lättaste.

När du bygger en egen dator behöver du också ha koll på att alla komponenter är kompatibla med varandra. Det är inte svårt att ta reda på, men kan vara tidskrävande.

Att köpa en färdigbyggd gamingdator är helt klart det mest bekväma alternativet. Det kostar mer, men då slipper du eventuella problem som brukar uppstå när du bygger ihop den egna dator.

Vi som genomfört årets tester av gamingdatorer har själva byggt upp flera datorer sedan många år tillbaka. Det är inte lika svårt som det var under början av 2000-talet, men även vi som har tekniskt kunnande och erfarenhet så stöter även vi på problem ibland.

Om du aldrig har byggt ihop en dator förut och inte är så tekniskt kunnig, rekommenderar vi att du köper ett färdigt paket istället. Det kan spara dig en hel del huvudvärk.

Läs också