När slutar barn använda blöja

Barn-utan-blöja-vid-stranden

Att sluta använda blöja och börja använda pottan är en stor milstolpe i barnets liv. Frågan är när och hur man slutar använda blöja. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta.


Att sluta med blöja kan vara ett frustrerande litet projekt. Efter ett par dagar kan det kännas som att barnet inte är redo, eftersom han eller hon fortsätter uträtta sina behov i blöjan.

Men så händer det. Precis som i barnets övriga utveckling, så sker förändringen över en natt.

Med lite is i magen och rätt metoder, så kan barnet vara pottränad inom loppet av en vecka.

Här är allt du behöver veta om att sluta använda blöja.

När slutar barn med blöja

Bebis-står-med-blöja

De flesta barn har lärt sig använda pottan och slutat använda blöja mellan 18 och 30 månaders ålder.

Att sluta använda blöja är en stor milstolpe för ditt barn. Men du behöver inte oroa dig om ditt barn är 2-3 år och fortfarande behöver blöja.

Barn utvecklats i olika takt. När de kan sluta använda blöja beror på barnets individuella utveckling, samt vilken potträning han eller hon fått.

Så även om blöjhinken fortfarande är full varje vecka, så behöver du inte bli orolig. Vissa barn tar helt enkelt längre tid på sig.

Hur vet man om barnet är redo att sluta använda blöja

Eftersom alla barn utvecklas i olika hastighet, så kan åldern när de slutar använda blöja skilja sig markant. En del barn slutar inte använda blöja förrän de är 4 år gamla.

Forskning visar på att både förtidigt och försenad potträning kan leda till en långsammare utveckling. Det gäller därför att ”pricka rätt” och ha koll på när barnet börjar bli redo.

Vanligtvis brukar barn vara redo att pottränas mellan månad 12 och 24.

Tecken på att du kan sluta använda blöja och börja med potträning:

  • Kan vara torr upp mot 2 timmar åt gången
  • Barnet har lärt sig att följa enklare instruktioner
  • Visar intresse för att använda pottan
  • Visar intresse för att använda underkläder
  • Barnet är starkt nog att sitta upp
  • Regelbundna tömningar
  • Visar dig att det är dags att byta blöja

Hur får man ett barn att sluta med blöja

Bebis-på-matta-med-blöja

Ett vanligt fel många föräldrar gör är att de tjatar och ständigt påminner barnet om att kissa i pottan. Det tröttar ut, stressar och irriterar barnet – vilket leder till dåliga associationer med pottan.

Var försiktig och stressa inte barnet.

Vi föräldrar tenderar också att ta för givet att barnet förstår vad som ska göras på pottan. Till en början kommer barnet tro att de bara råkade kissa eller bajsa där i.

Du måste därför lära barnet att förstå att det är där som vi uträttar våra behov. Genom att lyssna på kroppens signaler, så ska barnet förstå att det är på pottan man uträttar behoven och inte i blöjan.

Det är också viktigt att använda en potta som är bekväm och bra för barnet. Läs vårt årliga potta bäst i test för att se vilka pottor barnen gillar mest.

Kommunicera med ditt barn

För att göra det behöver du använda samma typ av ord och fraser, så att barnet kopplar samman tömningen med pottan.

Använd fraser som ”kiss”, ”bajs” och potta”.

Identifiera när barnet behöver gå på toan. Både genom att notera tider, men också genom att läsa barnets kroppsspråk. Du kan fråga ”behöver du kissa?” eller ”behöver du bajsa?”. Barnet lär sig då att känna igen kroppens egna signaler.

När du märker att det är dags för tömning, så är det dags att använda pottan. Under tiden använder du fraser som kopplar samman aktiviteten.

En annan viktig aspekt är att du skapar en rutin. Placera barnet på pottan 20-30 minuter efter varje måltid, för att låta naturen ha sin gång.

Det kan ta tid att lära barn att sluta använda blöja, se därför till att du inte stressar barnet. Nyckeln till att sluta med blöja och börja använda pottan, är kommunikation och associationer.

Kom ihåg att uppmuntra barnet när han eller hon uträttar sina behov på rätt plats. Lika viktigt är det att inte bli negativ och klaga när barnet råkat kissa eller bajsa i blöjan.

Läs också