| |

Filékniv bäst i test 2023: Komplett guide

Filékniv

En bra filékniv är en förutsättning för att kunna göra goda filéer och fina snitt i fisk. Vi har listat årets bästa filéknivar inom varje priskategori.


Att använda en vanlig kökskniv för att hantera fisk är sällan optimalt.

Filéknivens form och flexibla blad gör att den är mycket bättre på att filea än någon annan kniv.

Men det finns många knivar att välja på och de kan skilja sig kraftigt både vad gäller design, kvalité och pris.

För att du ska undvika eventuella fallgropar och betala dyra pengar för en dålig kniv, så har vi recenserat de mest prisvärda filéknivarna.

Bästa filékniven

Den bästa filékniven i år är Global G-30 filékniv. Den är otroligt vass och har en exceptionellt hög kvalité. Det ergonomiska handtaget är också helt halksäkert. Kniven har ett flexibelt och smidigt blad som kan hantera både små och stora fiskar. Definitivt en bra investering!


Bästa filékniven: Global G-30 filékniv

Bästa-filékniven-Global-G-30

Japanska knivar brukar vara exceptionellt bra på att skära fisk, eftersom deras matkultur innefattar mycket fisk och grönsaker.

Global, som är ett japanskt företag, har flera bra filéknivar – varav G-30 tillhör en av våra absoluta favoriter.

Kniven är 21 cm lång och har ett sylvasst blad direkt ur förpackningen. Vi gillar också bladets flexibilitet, vilket underlättar väldigt mycket när du filear fisk.

Designen på kniven är i typisk Global-anda, där bladet och handtaget är en och samma enhet. Det gör att du slipper få delar av fiskar eller matrester som fastnar i handtagets kant.

Handtaget ger ett stadigt och bekvämt grepp, även när handen blivit blöt.

Det här är en av de populäraste filéknivarna med en hel uppsjö av positiva recensioner och omdömen. Och vi kan bara instämma med kören – det är en fenomenal filékniv.

Den enda nackdelen med G-30 är priset. Den kastar i runda slängar 1000 kronor, vilket kan vara lite för maffigt. Framförallt om du sällan lagar fisk eller kött.

Om du däremot lagar fisk en eller ett par gånger i veckan, då är det en riktigt bra investering. Kvalitén är genomgående bra och kniven gör hanteringen av fisk mycket lättare.

G-30 är helt klart den bästa filékniven på marknaden idag.


Väldigt populär: Victorinox Filékniv

Victorinox-bra-filékniv

Victorinox ligger oss varmt om hjärtat. Deras knivar brukar vara av väldigt hög kvalité, samtidigt som priset är mycket lägre än konkurrenterna.

Den här filékniven är inget undantag.

Filékniven har ett lättböjt och flexibelt blad på 20 cm. Handtaget är gjort av fibrox, det vill säga plast.

Det märks att den inte är av samma höga kvalité som några av Globals filéknivar, men därmed inte sagt att kvalitén är låg eller dålig. Snarare tvärtom.

Vi blev förvånade över hur flexibel och uthållig kniven är att använda. Du kan med enkelhet skiva både större och mindre fiskar.

Kniven är dessutom väldigt vass, vilket gör att du kan filea fisken som om den vore smör i solsken.

Victorinox filékniv är en av de mest prisvärda filéknivarna som finns. Du får väldigt mycket för pengarna. Perfekt för dig som är på en budget, men som inte vill kompensera med vare sig kvalité eller användarvänlighet.

Faktum är att den hade kunnat 200-300 kronor mer och vi hade fortfarande sett den som en av de mest prisvärda alternativen.

En riktigt bra filékniv som vi gillar starkt!


Väldigt populär: Global G-21 Filékniv

Global-G-21-kniv

G-21 är en utmärkt kniv för mindre fiskar och kött. Även om den givetvis fungerar för större bitar också.

Men det korta bladet på 16 cm underlättar verkligen när man skär de små filéerna eller köttbitarna.

Bladet är gjort av Cromova 18-stål och är lite tunnare än de flesta andra köksknivar. Det ger dig precis den flexibilitet som behövs för fisk.

Handtaget är precis som övriga Globalknivar. Det har svetsats ihop med bladet och handtaget har det karaktäristiska ”prick”-mönstret. Vilket gör att greppet förbättras och du behöver inte oroa dig för att glida när det blir blött.

Handtaget har även fyllts med sand, för att ge kniven rätt balans. Det är också en av de saker vi gillar mest med den här filékniven – balansen.

Kniven är en fröjd att använda och är helt klart en av de bästa, om inte den bästa filékniven. Men om det smakar så brukar det också kosta.

G-21 kostar ungefär 1400 kronor, vilket är lite för mycket för många hemmakockar. Men för riktiga köksmästare och entusiaster, så är det en väl värd investering. Ytterst få kan konkurrera med den här kvalitén och precisionen.


Bra billig filékniv: Fiskars Essential filékniv

Bra-billig-filékniv-Fiskars-Essential

Det finns ingen filékniv som kan jämföras med Fiskars Essential i det här prissegmentet.

Det är långt ifrån den bästa filékniven, men för priset så är den förvånansvärt bra och pålitlig. Den kostar i runda slängar 100 kronor, vilket är en spottstyver i jämförelse med de andra knivarna i vårt bäst i test.

Trots det låga priset, så är det ändå en bra och användbar filékniv med flera positiva egenskaper.

Bladet har en mycket bra längd, 18 cm, vilket gör att den kan hantera både små och stora filéer.

Handtaget har även en liten böjning uppåt, och det underlättar verkligen när man arbetar med fisk. Det gör att du inte slår i skärbrädan när du ska göra några snitt.

Vi gillar också tjockleken och längden på handtaget. Det gör den mycket bekväm att arbeta med.

Det stora problemet med Fiskars filékniv är ändå handtaget. Det är gjort av hårdplast och är inte glidfritt.

Om du får vatten eller juicer på händerna, så blir handtaget ganska halt. Det är inte så att vi dansar runt på is, men det är långt ifrån den stabilitet och trygghet som Global eller Victorinox ger.

Bladet är skarpt och bra, även om vi hade önskat att det var lite mer flexibelt.

Kniven går att använda till mycket mer än att bara filea fisk. På grund av att bladet inte är så böjbart som vi hade hoppats, så öppnar det ändå upp dörren för andra arbetsområden. Exempelvis att skära i frukter och grönsaker.

Fiskars filékniv är inte perfekt, men den är otroligt billig och håller ändå en förvånansvärt hög kvalité. Vi rekommenderar den för vanliga hemmakockar som behöver en bra och billig filékniv.


Hur du väljer den bästa filékniven

Filear-fisk

När du ska köpa en filékniv är det två saker du bör ha i åtanke:

 • Kvalitén på knivbladet
 • Handtagets ergonomi

Filéknivar brukar ha ett smalt blad med en del flexibilitet. Det gör att du lättare kan skära bort skinn och seniga bitar från fisken eller köttet.

Du vill kunna komma åt små delar och skära precisa snitt, vilket gör att bladet behöver ha en viss storlek och flexibilitet.

Flexibiliteten på bladet gör att du kommer närmre skärbrädan och på så sätt kan rensa fisken lättare. Med en större kniv uppstår problemet att handtaget slår i skärbrädan och därför hindrar dig från att ta bort fiskens skinn.

Handtaget på filékniven

Greppet och handtaget på filéknivar är väldigt viktigt. Du kan välja vilket material som helst på handtaget, men vi föredrar gummi eller plast.

Du vill att greppet ska vara stabilt och inte får dig att glida. När du hanterar fisk så är det nästan oundvikligt att handtaget kommer att bli vått, fuktigt eller flottigt. Det ökar risken för att du kommer glida.

Av den anledningen är det extra viktigt att handtaget inte bara är ergonomiskt, men även format på ett sätt som motverkar att handen glider.

Vilket märke på filékniven

Det råder ingen brist på bra knivtillverkare i världen. Men vi har en handfull favoriter som har en historia av att sälja bra filéknivar.

 • Global
 • Victorinox
 • Wüsthof
 • Weber
 • Tamahagane
 • Zwilling
 • Lion Sabatier
 • MAC
 • Morakniv
 • Yaxell

Dessa märken har ett stort utbud av prisvärda filéknivar som passar både för hemmabruk och restauranger.

Det är däremot viktigt att du utvärderar knivmodellen och inte förlitar dig helt och hållet på märket. Även bra tillverkare släpper dåliga knivar ibland.

Läs därför recensioner och omdömen för respektive kniv, innan du gör ditt köp.

Vad används en filékniv till

Filead-fisk-på-tallrik

Precis som namnet avslöjar så används filékniven främst till att filea fisk. Du kan använda den till att skära bort hinnor och rensa ben, men även skära bort fett från köttbitar.

Filéknivar är små, vassa, spetsiga och har ett relativt flexibelt blad. Det gör det enklare att komma åt små utrymmen och för att skära precisa snitt.

Läs också