När kan barn sitta: Så fungerar det
Att sitta upp är ett stort steg i utvecklingen för en bebis. Vissa barn lär sig att sitta snabbare än andra. I den här artikeln går vi igenom vilka månader bebisar brukar kunna sitta upp med och utan hjälp.
Alla barn utvecklas i olika takt, vissa sitter upp snabbare än andra.
Men det finns riktlinjer för när ett barn bör kunna sitta upp och när en bebis inte borde sitta upp.
Vi har listat allt du behöver tänka på vad gäller ditt barns sittande. Från varje månads utveckling, till hur du lär bebisar att sitta.
Vi listar också vilka tecken som visar på att ditt barn är redo, eller inte redo, att börja sitta upp.
När lär sig bebisar att sitta
Runt månad 4 och 6 brukar bebisar kunna sitta upp med lite hjälp. Mellan månad 6 och 9 kan bebisar vanligtvis sitta upp utan hjälp.
Vid 9-12 månaders ålder brukar barn kunna sätta sig upp på egen hand utan någon hjälp.
Innan bebisen kan sitta så måste hon kunna hålla upp sitt huvud utan stöd. Barnet måste också ha tillräckligt med kroppsstyrka för att kunna sitta på egen hand.
Bebisar kan oftast hålla upp sina huvuden runt månad 2. Då brukar de också kunna pressa upp sig själva med armarna när de ligger på magen.
Vid månad 4 brukar bebisar vanligtvis kunna hålla upp sina huvuden utan hjälp och stöd.
Läs mer om när bebisar blir stadiga i nacken.
Hur lär man ett barn att sitta
Att låta bebisen ligga på magen hjälper honom eller henne att stärka musklerna i överkroppen och nacken. Dessa musklerna är nödvändiga för att barnet ska kunna sitta upp på egen hand i framtiden.
Runt månad 5 kan du börja uppmuntra barnet att sitta upp med din hjälp. Du kan även använda kuddar för att ge extra stöd.
Det är viktigt att barnets nackmuskler är starka nog innan du börjar träna bebisen för att sitta.
Därför är det viktigt att barnet haft tillräckligt med tid på magen för att utveckla en bra huvudkontroll och starka nackmuskler.
När bebisen ligger på magen kan du använda en leksak som lyser eller låter, för att få barnet att titta upp.
När barnet har tillräckligt med huvudkontroll, kan ni börja träna där barnet lutar sig mot dig i en sittande position.
En vanlig teknik är att placera barnet mellan dina utsträckta ben, så att han eller hon kan hålla i sidorna. Du bör hela tiden vara redo att hålla i barnet med händerna.
Om barnet funnit balansen och kan sitta någorlunda bra, kan du börja lägga ut leksaker bredvid barnet för att göra det lite roligare.
Kom ihåg att alltid sitta med ditt barn när han eller hon ska sitta. Lämna aldrig bebisen utom räckhåll.
När kan barn börja sitta i en barnstol
Vanligtvis brukar barn kunna sitta i en barnstol runt månad 4 och 6.
För att kunna sitta i barnstolen behöver barnet först och främst kunna sitta upprätt utan stöd. Om ditt barn inte kan sitta upprätt utan hjälp, så är det för tidigt för en barnstol.
Barnet ska kunna uppvisa en någorlunda bra stabilitet och kontroll när de sitter ner. Bra huvudkontroll är också ett måste.
Många tillverkare av barnstolar rekommenderar att barnet använder stolen först när han eller hon är 6 månader. Följ alltid dessa instruktioner och börja inte förtidigt.
Det är roligt att kunna inkludera barnet i familjelivet genom att sitta tillsammans med filmen. Det stärker dessutom barnets sociala kompetens.
Men det är viktigt att inte stressa fram resultat och placera barnet i barnstolen när han eller hon inte är redo än.
Är det farligt att låta bebisen sitta
Det är farligt att låta bebisen sitta om barnet inte är redo för det.
Innan barnet börjar sitta så behöver han eller hon ha tillräckligt med styrka i överkroppen och nacken.
Om barnet inte är tillräckligt starkt, så kan det försena barnets utveckling och motorik om du försöker få barnet att sitta upprätt. Det kan resultera i att bebisen lär sig krypa och gå senare än normalt.
Det kan också skapa en störning i bebisens naturliga utveckling. Barnets utveckling följer specifika steg och om du hoppar över ett eller flera steg, så kommer bebisen vara mindre utvecklad i vissa områden.
Att låta barnet sitta upp för tidigt kan potentiellt leda till ryggbesvär, då hans eller hennes kropp helt enkelt inte är stark nog att hålla upp kroppen.
Om barnet dessutom inte har tillräckligt med styrka i nacken och inte har en tillräckligt bra huvudkontroll, så kan sittandet orsaka nackskador.
Många föräldrar placerar sina veckogamla bebisar i soffan, i sittande position, för att ta roliga och gulliga bilder. Det är inte bara obekvämt för bebisen, men kan även vara farligt. Vänta istället ett par månader med att de dessa gulliga bilder.
Kom ihåg att aldrig stressa barnet till att sitta upp. Låt tiden och naturen ha sin gång. Om barnet fortfarande inte sitter efter 6 månader bör du kontakta läkare eller barnmorska för rådgivning.