Överklockning: Allt om att överklocka en CPU

Överklockning-grafisk-bild

Att överklocka en CPU är riskabelt, men det kan också förbättra datorns prestanda. Här är allt du behöver veta om överklockning.


Program och datorspel blir allt mer krävande. Systemkraven ökar hela tiden, vilket innebär att våra komponenter snabbt blir utdaterade.

Istället för att köpa en ny datorn, så väljer många att överklocka sin CPU och GPU för att få mer prestanda.

Men innan du börjar överklockningen bör du ha koll på vad det faktiskt innebär. Hur man gör, vad som händer, vilka risker som finns och hur du undviker dem.

I den här artikeln går vi igenom allt det.

Vad är överklockning

Mätare-av-prestanda

Att överklocka något innebär att man ökar en komponents klockhastighet, vilket gör att den kan operera i en högre hastighet än vad den är tänkt att göra.

När man pratar om överklockning som syftar man oftast på datorns CPU (processor) och GPU (grafikkort).

Genom att öka en CPU eller GPUs klockhastighet så kan den utföra fler processer per sekund. Den blir helt enkelt snabbare.

Nackdelen är att den här typen av optimering genererar mer värme, vilket kan vara skadligt för datorn. Mer om det längre ner.

Överklocka en CPU

Alla processorer går inte att överklocka. Många moderkort och CPUs har ett lås som förhindrar dig från att överklocka processorn.

Intel säljer en hel del processorer som går att överklocka. Du kan identifiera dessa CPUs genom att läsa av modellnamnet. Om processorn slutar på, eller innehåller, ”K”, så betyder det att processorn är olåst och kan överklockas.

AMD har däremot meddelat att alla deras nya Ryzen CPUs är olåsta och kan överklockas.

Hur överklockar man en CPU

Stora-fläktar-på-moderkort

Moderkort och processorer skiljer sig åt på flera sätt. Allra främst när det kommer till överklockning. BIOS-alternativen ser olika ut, beroende på tillverkare och generation.

Alla modeller överklockas därför inte på exakt samma sätt. Men vanligtvis ser processen ut så här:

Tillräckligt med kylning

Kylningen är en kritisk aspekt när du ska överklocka en CPU.

En CPU kommer med en fläkt och kylfläns som är designade för processorns standardhastighet. När du överklockar en processor kommer mer värme genereras. Risken är stor att fläkten och kylflänsen inte kan hantera den stigande värmen.

Det betyder att du med största sannolikhet kommer behöva uppgradera kylsystemet i din dator. Det innebär ny kylfläns och en starkare CPU-fläkt som kan hantera den höga temperaturen.

Du vill också ha tillräckligt med utrymme i datorns chassi, så att varmluften kan cirkulera och slutligen föras ut genom datorlådans fläkt. Även den fläkten kan behöva uppgraderas.

Om utrymmet i chassit är för trångt så kommer det bli för varmt i datorn, även om du köpt en bättre CPU-fläkt. Luftflödet i maskinen är minst lika viktigt som kylflänsen och fläktsystemet.

Överklockning i BIOS

För att överklocka din CPU behöver du gå in i moderkortets BIOS. Där kan du ändra processorns klockhastighet och spänning.

Av säkerhetsskäl bör du överklocka processorn lite åt gången.

Höj klockhastigheten lite, starta om datorn och använd sedan ett program för att mäta temperaturen i maskinen.

Vi rekommenderar också att du använder ett benchmark-program som använder stress-test. Då kan du se hur datorn och CPUn reagerar vid intensiv användning. Mät hela tiden temperaturen, så att den inte överstiger rekommenderad temperatur.

Om testerna anses stabila, vad gäller prestanda och temperatur, kan du gå tillbaka till BIOS:en och överklocka processorn lite till. Repeterade sedan ovanstående steg igen.

Så fort du ser att maskinen blir instabil eller för varm, behöver du underklocka processorn. Om du överklockar mer än vad datorn kan hantera, riskerar komponenterna att gå sönder.

Varför överklocka en CPU

Många program och applikationer i datorn är optimerade för att utnyttja processorns klockhastighet. Framförallt när det kommer till gaming.

Genom att höja klockhastigheten på din CPU, så kan du få högre FPS (Frames per second) och därmed bättre prestanda. Processorn arbetar helt enkelt snabbare.

Eftersom teknologin hela tiden utvecklas och blir mer avancerad, så blir gårdagens datorer snabbt föråldrade. Datorn svarar inte lika snabbt i olika program och du kan uppleva lagg när du spelar spel.

Systemkraven ökar hela tiden. Vilket innebär att du förr eller senare behöver köpa en ny processor eller dator för att kunna använda de senaste programmen och spelen.

Genom att överklocka din CPU höjer du prestandan på processorn, så att den klarar av att hantera de nyare applikationerna.

Nackdelar med att överklocka

Dator-blir-för-varm

Att överklocka en datorkomponent är riskfyllt, även om det inte är lika farligt som förr i tiden.

Men för att kunna överklocka en CPU behöver du både kunskap och uthållighet. Det är ingenting du gör på fem minuter. Du behöver mäta och testa dig fram i små steg, för att undvika att processorn går sönder.

1. Höga temperaturer

Det största problemet med att överklocka datorn är värmen. Högre temperaturer kan försämra kvalitén och livslängden på komponenterna i din PC.

När du överklockar en CPU eller GPU bör du vara väl förberedd vad gäller kylningen och luftflödet i maskinen.

Om processorn skapar mer värme än den kan hantera, så riskerar du inte bara att förstöra processorn – men även de andra komponenterna också.

2. Marginal prestandaförbättring

Mer prestanda är alltid bra. Men det är en balansgång huruvida det är värt det eller ej.

Många människor som överklockar sin CPU får en 5-20% förbättring i prestanda. Det är inga massiva förbättringar.

Då är frågan om det värt risken för en så pass marginal prestandaökning.

3. Instabilitet och krascher

När du överklockar processorn så experimenterar du med en fundamental del av datorn. Det kan leda till oväntade felmeddelanden, överhettning och krascher.

Även om du stresstestat datorn redan, så kan problemen dyka upp vid ett senare stadie. Exempelvis om du spelar ett krävande spel i flera timmar. Det kan leda till överhettning och felmeddelanden.

4. Försämrad livslängd

Såvida du inte är en entusiast med ett påkostat kylsystem, så kommer temperaturen i datorn att stiga vid överklockning.

Långvarig överhettning, även om det bara är ett par grader, kommer att skada datorns komponenter. Vilket leder till att de inte håller lika länge.

Värmen kommer med tiden att försämra kvalitén och livslängden på datorn och processorn.

5. Förlorad garanti

När du börjar justera (överklocka) datorns komponenter så ogiltigförklaras garantin.

Det innebär att om du får problem med någon datordel, så kan du inte få den ersatt av butiken eller tillverkaren. Oavsett om problemet orsakades av överklockningen eller ej.

6. Risken att något förstörs

Om du inte vet vad du gör och saknar kunskap, så finns en risk för att allt går dåligt. Allt.

I värsta fall kan flera komponenter gå sönder när du överklockar din CPU.

Det kan vara allt från själva processorn, till RAM-minnet, moderkortet och nätaggregatet. Mycket kan gå fel när du försöker modifiera en komponent så att den presterar på en nivå den inte är designad för.

Läs också