Streaming: Vad det är och hur det fungerar

Streaming-på-TV

Streaming har snabbt tagit över och ersatt de traditionella Tv-kanalerna och nätverken. I den här artikeln går vi igenom vad streaming är för något och hur det fungerar.


Alla pratar om Netflix, HBO Max och Spotify. Man uppskattar att upp emot 90% av Sveriges befolkningen använder streamingtjänster idag.

Du kan titta på nya filmer, TV-serier och lyssna på musik inom loppet av ett musklick – utan att du behöver ladda hem stora filer.

Här är allt du behöver veta om streaming.

Vad är streaming

iPad-med-Netflix

Streaming refererar till all typ av medieinnehåll som levereras direkt till din dator, telefon eller TV genom Internet.

Innehållet kan vara allt från film och musik, till TV-serier och podcasts.

När du streamar en film så har du inte filen på din dator. Filen finns istället på en dator eller server någon annanstans.

Med hjälp av din Internetuppkoppling så kan du ta kontakt med den datorn eller servern, som i sin tur spelar upp filmen för dig genom Internet.

Du behöver alltså inte ladda ner någonting, vilket gör att streaming är ett otroligt snabbt sätt för att få tillgång till mediematerial.

Hur fungerar streaming

Streaming, eller strömning, gör det möjligt att titta eller använda mediefiler i real-tid – utan nerladdning.

Istället för att ha filen nerladdad och lagrad på din hårddisk, så finns den hos en annan dator eller server.

Med hjälp av din webbläsare kan du använda filen, genom att den andra datorn skickar datasignaler till din dator. Dessa signaler, eller datapaket, innehåller all information som finns i filen.

För att streamingen ska gå så snabbt som möjligt, så skickas dessa paket allt-eftersom. Bit för bit skickas delar av bilden och ljudet till filmen. Det gör att du kan titta på filmen utan att hela strömmen har laddat klart.

Allt som behövs för att kunna streama är en snabb och pålitlig Internetuppkoppling. Om ni är flera i hemmet som streamar, kan ni behöva en router som klarar av den höga trafiken. Läs vårt årliga 4G router bäst i test för mer information.

I vissa fall behöver du också en prenumeration hos en streamingtjänst för att kunna ta del av filmerna eller serierna. Ett exempel på en sådan tjänst är Netflix.

Men den allra största och populäraste streamingtjänsten är gratis – Youtube.

Vad är en streamingtjänst

Streamingtjänster

En streamingtjänst är en tjänst som tillhandahåller dig olika typer av mediafiler att streama. Främst filmer och TV-serier.

Vanligtvis brukar man betala en månadsavgift för att kunna ta del av innehållet som finns hos streamingtjänsten. Den här typen av prenumeration innebär oftast att du får tillgång till en väldigt stor katalog av filmer och serier.

Många av dessa streamingtjänster gör det möjligt att strömma innehållet på allt från din PC, till smartphone, tablett och smart TV.

Exempel på streamingtjänster

Streamingtjänster har blivit modern tids kabel-TV. Man uppskattar att cirka 90% av Sveriges befolkning använder streamingtjänster.

Streamingtjänster:

 • Netflix
 • HBO Max
 • Spotify
 • Discovery+
 • Viaplay
 • National Geographics
 • Paramount+
 • C More
 • Disney+
 • Amazon Prime Video
 • Apple Music
 • Hulu
 • TV4 Play
 • SVT Play

Det här är några av de populäraste streamingtjänsterna i Sverige och världen. Men det är bara en bråkdel av alla de tjänster som finns.

Vad är live-streaming

Fotbollsspelare-på-planen

Det är inte bara förinspelade filmer och serier som kan streamas – utan även sändningar som sker här och nu.

Precis som på en vanlig TV kan du streama saker live. Det kan vara allt från galor, fotbollsmatcher, E-sport, intervjuer och presskonferenser. Allt streamas.

Till och med kvällstidningar har snappat upp fördelen med streaming. När något stort har hänt i världen eller Sverige, så brukar de streama presskonferenser och uppdateringar. På så sätt kan du ta del av viktig information i real-tid.

Läs också