Hur du placerar en router för optimal Wi-Fi signal

Placerar-router-på-datorbordet

Hur du placerar din router har en enorm betydelse för hur bra och stark signalen kommer att vara. Vi visar hur du positionerar routern på rätt sätt. Du hittar också en lista på vanliga orsaker till störningar i signalen.


Det spelar ingen roll om du har den snabbaste och bästa 4G routern där hemma. Om du placerar den felaktigt så kommer signalen och stabiliteten bli lidande.

Här är allt du behöver veta för att få ut det mesta av din router och ditt nätverk.

Var ska man placera router

Router-placerad-korrekt

När du placerar din router i hemmet så vill du göra det på en plats där signalen är stark och fri från störningar.

Du vill också ha den på en plats där alla rum och utrymmen i huset får kontakt med routern.

Här är våra bästa tips när du ska placera din router

Placera routern centralt

För att säkerställa att Wi-fi-signalen når hela huset, så vill du placera routern så centralt som möjligt.

De flesta moderna routrar har en bra räckvidd och stark signal. Men du får också ha i åtanke att väggar och föremål kan försvaga signalen.

Så även om routern, teoretiskt sett, kan ha en stark signal i hela hemmet – så kan vissa objekt göra signalen svag i vissa områden.

Därför vill du ha routern så centralt som möjligt.

Undvik blockeringar

Det här knyter ihop med att placera routern centralt, men med viss modifikation.

Material som blockerar eller försvagar signalen från Wifi är metall, sten, vatten och kakelplattor. Du vill därför undvika att ställa routern bakom dessa typer av väggar eller föremål.

Även om en central plats är bäst om du ska använda Internet i hela huset. Men om du främst använder Internetuppkopplingen i dator- eller kontorsrummet, så vill du ha routern lite närmre.

För att kringgå tjocka väggar eller långa avstånd, kan du använda ett mesh nätverk. Här kan du hitta det mesh wifi som är bäst för din situation.

Ställ routern högt upp

Vi har sett att många som har problem med en svag Wifi-signal har haft routern på golvet.

Genom att höja upp routern, exempelvis genom att ställa den på en byrå, så kan du förbättra signalen avsevärt mycket. Det gör att signalen får en bättre sikt och färre möbler som blockerar signalen.

Det går också att köpa vägghållare för routers, utifall att du inte har en byrå eller liknande i närheten.

Men det finns undantag till regeln.

Om du bor i ett tvåvåningshus så är det inte bäst att placera routern på övervåningen. Istället får du bäst signal om du monterar upp routern på väggen på första våningen.

Andra elektroniska signaler

Möbler och väggar kan störa signalen från routern, men det kan även annan elektronisk utrustning.

TV-apparater kan exempelvis påverka signalen från din Wifi.

Men en av de värsta bovarna är mikrovågsugnen, då den opererar på ungefär samma våglängd som en router. Ställ därför aldrig routern precis bredvid mikron.

Istället för att ställa routern i ett skåp, rekommenderar vi att du monterar den på väggen eller ställer på en byrå.

Vad brukar störa en routers signal

Modem-med-inbyggd-router-på-skrivbordet

Det kan finnas många anledningar till varför din routers signal är svag eller tappar uppkopplingen. Vilket betyder att det också finns flera sätt för att förstärka wifi-signalen i huset.

För att hjälpa dig att felsöka, så har vi listat några av de vanligaste orsakerna till varför signalen är dålig.

1. Grannens nätverk

Om du bor i en lägenhet och använder en router med 2,4 GHz frekvensband, så är risken stor att dina signaler krockar med grannens.

Det här är en extremt vanlig orsak till varför människor har problem med sina nätverk. Det inte på grund av routern eller modemet – det är den höga trafiken av signaler.

Du kan istället börja använda 5GHz, då den signalen är kortare – men också snabbare. Den korta signaler minskar risken för att din Wifi krockar med grannens.

2. Bluetooth

Allt är bluetooth idag. Mobilertelefoner, hörlurar, möss, hårddiskar och högtalare.

Problemet med Bluetooths teknologi är att den använder något som heter frekvenshoppning. Det innebär att den hoppar runt frekvensbandet – upp mot 1500 gånger per sekund!

Det här kan givetvis skapa störningar och instabilitet i övrig utrustnings signal.

En naturlig lösning vore att byta kanal på routern, men det fungerar dessvärre inte. Bluetooth hoppar nämligen runt på alla kanaler som routern använder.

Om du har problem med signalen från routern, kan du därför börja med att stänga av Bluetooth på alla dina enheter, för att se om det är där problemet ligger.

3. Mikrovågsugnen

Som vi skrev här ovanför så är mikrovågsugnen en av de värsta störningselementen i hushållet. Eftersom både mikron och routern använder 2,4 Ghz-linan.

Mikrovågsugnar är väl skyddade, men en viss mängd vågor läcker ändå ut från maskinen. Vilket gör att det oftast bara är ett problem om routern står i köket bredvid mikron.

Ställ routern i vardagsrummet eller i hallen och mikron kommer inte att vara något problem. Står den i köket så kan det däremot orsaka störningar i signalen.

4. Väggar

Väggar gjorda av metall, betong och keramik kan påverka routerns signal negativt. Framförallt riktigt tjocka betongväggar.

Du har säkert varit med om att din mobiltelefon tappar täckning när du går ner i källaren. Samma sak händer när du ställer en router bakom en tjock betongvägg.

Se till att du planerar placeringen av routern väl, så att tjocka väggar inte blockerar rummet där du använder Internet mest.

Justera antennen på routern

Router-med-externa-antenner

De flesta routrar har idag både externa och interna antenner. Se till att de externa antennerna är riktade åt olika håll för att få bra signal i hela hushållet.

Det gäller framförallt om du har flera enheter i hemmet som behöver koppling till nätverket. Genom att rikta antennerna åt olika håll, så ser du till att flödet av signaler sprids ut över hela huset eller lägenheten.

Om du har problem med signalen kan du testa ändra riktning och vinkling på de externa antennerna. Genom att bara förflytta dem ett par centimeter kan göra en stor förändring vad gäller signalstyrkan i nätverket.

Kan man ha routern i ett skåp

Det är fysiskt möjligt att ställa en router i ett skåp. Enheten kommer inte att ta skada. Däremot kommer det med största sannolikhet försämra Wifi-signalen.

När du placerar routern i hemmet vill du att den ska stå så öppet som möjligt. Vartenda föremål och objekt som står mellan routern och datorn, kommer förhindra anslutningen. Vissa mer än andra.

Läs också