IPS, VA eller TN: Så väljer du rätt paneltyp

IPS-panel-på-LCD-skärm

Det finns tre olika paneltyper: IPS, VA och TN. De alla har sina fördelar och nackdelar. Vi har listat dem alla, så att du snabbt och enkelt kan avgöra vilken paneltyp som är bäst för dig.


Om du inte har koll på datorskärmar och deras teknologier, så kan det vara svårt att välja paneltyp.

Men det är inte så svårt som det verkar. Snarare tvärtom.

Här är allt du behöver veta om de olika paneltyperna. Vilka skillnader, likheter, fördelar och nackdelar de har.

Vilken ska man välja: IPS, VA eller TN

Skärmar-med-olika-paneler

Alla datorskärmar har en panel. Nuförtiden är det främst tre typer av paneler: IPS, VA och TN.

Dessa teknologier har sina styrkor och svagheter, vilket gör dem bra och mindre bra på olika saker.

Kom ihåg att grafikkortet också är en avgörande faktor för hur bra bilden presenteras på skärmen. Här kan du se de bästa grafikkorten för i år.

Låt oss gå igenom deras fördelar och nackdelar, så att du enkelt kan avgöra vilken som passar dig bäst.

IPS-panel

Redigerar-bilder-på-IPS-panel

IPS står för In-Plane Switching. Den är den paneltyp som producerar bäst färg och bildkvalité. Färgerna på IPS-paneler är oftast mycket naturligare och mer levande än både VA- och TN-paneler.

Det gör IPS till det främsta valet för filmtittande och bild- eller videoproduktion.

En annan fördel med en IPS-panel är att du kan betrakta bilden från olika vinklar, utan att bilden förvrids eller ändras. Du kan stå bredvid skärmen och fortfarande se vad som är på bilden.

Tidigare brukar IPS-paneler ha en hög responstid runt 4-6ms. Det resulterade i lagg och långsamma rörelser i spel. Nuförtiden finns det däremot många gamingskärmar med IPS-panel som har en responstid på 1-2ms. Faktum är att årets bästa gaming laptop har en IPS-panel.

En åkomma som IPS-paneler kan ha är ”backlight bleeding”. Det innebär att när skärmen är helt svart, så tränger ljuspunkter fram från vissa delar av skärmens ram.

Alla IPS-skärmar har inte det här felet, men det är heller inte ett ovanligt fel.

TN-panel

Skärm-med-TN-panel

TN betyder Twisted Nematic. Det var den paneltyp som först började användas på LCD-skärmar.

Fördelen med TN-skärmar är att de har en hög uppdateringsfrekvens (refresh rate) och låg responstid. Vilket gjorde TN-paneler till varje gamers förstahandsval.

Eftersom E-sport har blivit så populärt, så har tillverkare även börjar producera IPS- och VA-skärmar med låg responstid. Så TN-skärmarnas övertag inom gaming har börjat avta.

Nackdelen med TN-skärmar är att deras färger, kontraster och nyanser inte är på samma nivå som VA- och IPS-paneler.

För att kunna se vad som händer på en TN-panel måste du hela tiden sitta precis framför skärmen. Om du står vid sidan, så kommer bilden och dess färger att förvrängas. Till skillnad från IPS-paneler där du kan se bilden från de flesta vinklar.

TN-skärmar är oftast mycket billigare än VA- och IPS-paneler.

VA-panel

Datorskärm-med-VA-panel

VA-panelen är ett mellanting mellan IPS och TN. Den är bra på det mesta – men inte bäst på något.

Exempelvis har VA-paneler bättre färger och kontraster än TN-skärmar, men den kan inte mäta sig med IPS-panelens färgreproduktion.

Historiskt sett brukade VA-skärmar vara dåliga för gaming, då de hade för responstid. Men i likhet med IPS-paneler, så har tillverkare sänkt responstiden så att de också kan användas till datorspel.

Eftersom VA-panelen har bättre betraktningsvinklar och färger än TN-panelen, så lämpar den sig bra för film, kontorsarbete och bild- och videoredigering.

Vilken paneltyp är bäst för gaming

Gaming-på-IPS-panel

Generellt sett, brukar de bästa gamingskärmarna ha en IPS-panel, då de är snabba och responsiva. De ger dig den uppdateringshastighet som behövs, samtidigt som du får fina och naturliga färger.

När du ska köpa en datorskärm för gaming så är det tre saker du behöver:

  • Hög uppdateringsfrekvens
  • Låg responstid
  • Bra färger

Om du spelar intensiva FPS-spel, så som CS:GO, Call of Duty eller Battlefield, så behöver du en snabb skärm. Du vill därför har en responstid mellan 1-2ms.

Uppdateringsfrekvensen refererar till hur många gånger bilden uppdateras per sekund. Vid snabba spel, som Fortnite, bör du ha minst 120Hz.

TN-paneler brukade vara bäst för gaming, tack vare sin snabba responstid. Men konsekvensen är att färgerna och kontrasterna är mycket sämre.

Idag finns det många bra gamingskärmar som har både VA-, TN- och IPS-panel. Om de alla har en låg responstid och hög uppdateringshastighet – så handlar det i slutet av dagen om färgreproduktionen och priset.

IPS-paneler tenderar att vara dyrare än de andra två panelerna, men då får du också bättre färger och kontraster när du spelar.

Läs också