|

Vad är gurkmeja: Allt du behöver veta

Gurkmeja-i-mat

Gurkmeja har blivit allt-mer populärt inom hälsokost. I den här artikeln går vi igenom vad gurkmeja är för något, varför det är så bra och hur det används.


Man har sedan tusentals år tillbaka använt gurkmeja som naturmedicin i Asien.

Det är nu på senare år som västerländsk forskning börjat studera växten för att se vad det är som gör den så bra.

Här är allt du behöver veta om gurkmeja.

Vad är gurkmeja

Gurkmeja, vars latinska namn är Curcuma longa, är en växt som främst finns i Indien, Australien, Kina och stora delar av Sydostasien.

Gurkmeja tillhör ingefärans växtfamilj. Vissa tillskott av gurkmeja heter ”turmeric”, vilket är den engelska benämningen för gurkmeja.

I Sydostasien har man använt gurkmeja som naturmedicin i över 4000 år. Eftersom det är en kraftfull antioxidant med anti-inflammatoriska egenskaper, så har den på senare tid blivit vanlig även inom västerländsk hälsokost.

Gurkmeja används i många livsmedel idag, däribland senap och curry. Det är gurkmejan som ger dessa livsmedel sin starka gula färg. Tack vare dess starka hälsofördelar finns det också gurkmeja som kosttillskott.

Men gurkmeja används inte bara inom hälsokost, utan växten används också för att färga papper, kläder och trä.

Det aktiva ämnet i gurkmeja är kurkumin. Uppskattningsvis utgör kurkumin 5% av innehållet i gurkmeja.

Vad är gurkmeja gjort av

Gurkmeja är en ört och ingefärsväxt – men den säljs i två olika former: färsk gurkmeja och torkad gurkmeja.

Färsk gurkmeja är stammen av gurkmeja och ser ut som en rot. Färsk gurkmeja har en bättre biotillgänglighet än torkad gurkmeja.

En högre biotillgänglighet innebär att mer av näringen i växten absorberas i kroppen.

Torkad gurkmeja är i pulverform, det vill säga kryddor och kosttillskott.

Även om färsk gurkmeja tas upp bättre av kroppen, så är torkad gurkmeja fortfarande effektivt upptaget av kroppen. Bara för att den ena har bättre absorbering, så betyder det inte att den andra är dålig.

Vad är gurkmeja bra för

I Asien har man använt gurkmeja för att främja välmående i tusentals år. Det är en växt som ofta används inom traditionell medicin.

På senare tid har västerländska forskare intresserat sig för växten och dess potentiellt positiva egenskaper.

Bland annat har man kommit fram till att kurkumin, som är den aktiva komponenten i gurkmeja, har väldigt starka anti-inflammatoriska egenskaper. Kurkumin anses vara en antioxidant som hjälper till att reglera inflammationer i kroppen.

Kurkumin är på egen hand en stark antioxidant. Men den stärker även kroppens egna antioxidanter för att göra dem än mer kraftfulla.

Forskning visar också på att gurkmeja är bra för både huden och matsmältningen. Den kan till och med hjälpa, eller lindra besvären, vid vissa hudsjukdomar.

Vad har gurkmeja för smak

Gurkmeja-kurkumin-krydda

Gurkmeja har en bitter och jordig smak. Det finns även en hint av peppar i kryddan.

Hälsofördelarna och smaken av gurkmeja gör att den används flitigt inom matlagning.

Om du har smakat på rå curry någon gång, så har du ett hum om hur gurkmeja smakar. Eftersom gurkmeja finns i många currysorter.

Hur kan man använda gurkmeja

Gurkmeja används bland annat i tillverkningen av curry och senap.

Växten finns också som krydda till matlagning, för att ge extra krydda och näring till maten.

Eftersom gurkmeja är en antioxidant och är bra för immunförsvaret, så går det också att köpa tillskott av gurkmeja i pulverform.

Gurkmeja har också en väldigt distinkt färg, vilket har gjort att växten också används för att färga kläder, trä och papper.

Biverkningar av gurkmeja

Det är först när man konsumerar stora mängder gurkmeja som folk upplever biverkningar av växten.

En överdriven konsumtion kan leda till diarré, utslag på huden och acid-reflux. Stora doser kan även resultera i feber och njursten.

Om du upplever bieffekter när du använder gurkmeja som kosttillskott, bör du minska dosen – alternativt sluta helt och hållet med tillskottet för att se om symptomen försvinner.

Läs också