| |

Bästa vitaminer för håret 2023: Komplett guide

Morotsvitaminer-i-håret

Om du lider av håravfall, kluvna toppar och svagt eller tunt hår – då är det här hårtillskotten du ska ta.


Få saker påverkar självförtroendet så mycket som dålig kvalité på håret.

Som tur är finns det vitaminer och mineraler som kan hjälpa dig att förbättra kvalitén på håret. Oavsett om det innebär att göra det tjockare, starkare eller för att få mer liv i håret.

Vi har recenserat och listat årets bästa vitaminer för håret, så att du kan hitta det tillskott som passar dig bäst.

Bästa hårvitaminen

Den bästa hårvitaminen i år är Healthwell Wonderful hair. Den ger kroppen all den näring som behövs för att stärka och förbättra ditt hår. Innehållet är exceptionellt bra – vilket alla positiva recensioner och erfarenheter vittnar om. Helt klart det bästa kosttillskottet för håret just nu.


Bästa hårtillskottet: Healthwell Wonderful hair

Healthwell-Wonderful-hair-kosttillskott

Wonderful hair är utan tvekan en av de hårvitaminer som har flest och bäst recensioner. Det finns en hel uppsjö av omdömen som vittnar om hur håret blivit tjockare och att man tappar mindre hår.

Vilket inte är så konstigt om man tittar på innehållsförteckningen.

De utmärkande vitaminerna och mineralerna är: Kisel, biotin, pantotensyra, hirsextrakt, MSM, selen, koppar och zink.

Alla dessa ämnen har en positiv påverkan på håret. Från kvalitén, till styrkan och tillväxten.

Vi gillar också att tillskottet är veganmärkt. Kapslarna är vegetabiliska och allt innehåll kommer från naturliga ingredienser.

Du behöver bara ta en kapsel om dagen. En burk innehåller 90 kapslar och kostar ungefär 230 kronor. Vilket är ett bra pris för tre månader av näring som gynnar håret.

Det enda negativa med den här burken är storleken på kapslarna. De är ganska stora och kan vara lite obehagliga att svälja för väldigt känsliga.

Överlag är vi supernöjda med de här kapslarna. De är proppfyllda med nyttiga näringsämnen som främjar en hälsosam hårtillväxt. Definitivt värt att prova om du lider av håravfall, dålig kvalité eller slitet hår.


Bra för hår, hud och naglar: Original Silicea

Original-Silicea-tillskott

Original silicea är ett helt rent kiseltillskott. Produkten har blivit synonymt med håromvårdnad. Vilket även reflekteras i de utmärkelser Silicea fått – för att inte nämna alla positiva recensioner.

Kosttillskottet innehåller 420 mg kisel per kapsel. Inget mer.

Kisel är ett ämne som är känt för att främja ett bättre hår, friskare hy och starkare naglar och nagelband. Ämnet är också viktigt för kroppens leder.

Man har sett att kisel är väldigt viktigt för elastin och kollagen. Just kollagen är en kritisk komponent för att ett hälsosamt hår. Men också för att motverka rynkor och slapp hud.

Kort och gott kan kisel göra en stor skillnad på ditt hår. Få ämnen är så viktiga för hårkvalitén som kollagen.

Om du har torrt, grått och svagt hår så kan kisel från Silicea göra all skillnad. Det har dessutom en snabbverkande effekt. I vår research har vi hittat flera kvinnor vars hår förbättrats inom loppet av en vecka.

Det finns en anledning till varför Silicea har blivit så populärt och vi kan bara instämma med kören – det är ett otroligt effektivt kosttillskott för håret. Helt klart en av de bästa!


Hög kvalité: Holistic Hår hud naglar

Holistic-kosttillskott

Vi har alltid gillat Holistics hälsokostprodukter – även om de tenderar att vara lite dyrare.

Den här burken är inget undantag. Man har verkligen fyllt den med alla de vitaminer och mineraler som främjar en hälsosam hårtillväxt.

För att nämna några viktiga näringsämnen, så innehåller den: vitamin A, C, B, järn, zink, koppar, selen, jod, kisel och keratin.

Med andra ord allt det som utgör en bra hårvitamin. Allt. Det är helt klart en av de mest kompletta hårtillskotten.

Om du vill ha finare hår, slippa stora tussar i duschen och stärka topparna – då är den här burken varmt rekommenderad.

Men med det goda kommer också det onda: priset. En burk innehåller 90 kapslar och du ska ta tre kapslar om dagen. En burk innehåller alltså 30 portioner. Prislappen landar på 315 kronor.

Den är dyr och det finns billigare alternativ, som du kan se i vårt bäst i test.

Om du har problem med håret och har testat andra tillskott utan framgång, då rekommenderar vi att du provar den här burken.

Om du inte har använt någon hårvitamin tidigare, så bör du inledningsvis testa ett billigare kosttillskott först. För att spara pengar.

På grund av priset, ser vi Holistic hår-hud-naglar som den sista utvägen. Inte för att den är dålig, snarare tvärtom. Den har alla de vitaminer och mineraler som håret behöver – och i stora mängder.

Men för att inte spendera pengar i onödan, rekommenderar vi den till dig som använt andra, billigare, tillskott utan resultat.

Bortsett från priset så är det definitivt en av de bästa hårvitaminerna på marknaden idag!


Biotin: Healthwell Biotin 10000

Healthwell-Biotin-kosttillskott

Studier har gjorts på kvinnor som lider av håravfall, och man har sett att många av dem lidit av brist på biotin. Vilket har varit anledningen till varför de tappar hår.

Biotin (vitamin B7) är vital för cellerna i kroppen. Vitaminen bidrar till normal hårtillväxt, vilket är anledningen till varför många schampos och hårprodukter innehåller B7.

Den här burken innehåller stora mängder biotin per kapsel. Hela 10.000 mikrogram.

Om du inte får i dig tillräckligt med biotin så kan det resultera i tunt, svagt och känsligt hår. Då kan ett tillskott av biotin göra en enorm skillnad. Framförallt det här tillskottet.

Vi gillar verkligen att de här kapslarna är så lätta att svälja.

En burk innehåller 100 kapslar, och du ska ta en kapsel om dagen. Så 100 portioner för 280 kronor är ett kap! Om du köper fler burkar blir det dessutom billigare.

Utan tvekan ett av de bästa kosttillskotten för håret!


Kollagen: Healthwell Collagen pulver

Healthwell-Kollagen-tillskott

Kollagen är ett protein som används för tillväxt, reparation och underhållning i kroppen. Främst för huden, håret, brosk och skelettet.

Man uppskattar att ungefär 70% av din hud består av just kollagen.

Kollagen är en extremt viktig komponent i dina hårsäckar. Man tror att kollagen i kosttillskottsform kan stimulera hårtillväxten, motverka håravfall och att håret blir grått.

Det här pulvret innehåller både kollagen och vitamin C, som också är bra för håret och hårsäckarna.

Pulvret löser sig bra i vatten och smaken är klart godkänd. Det är inte gott, men heller inte så dåligt att man får kväljningar eller inte kan dricka shaken.

Om du är väldigt känslig, kan du dölja smaken genom att blanda ut pulvret i proteinshaken, juice, kaffe eller te.

Många människor har nått fantastiska resultat genom att använda kollagentillskott. Eftersom ämnet är så pass viktigt för håret, så kan du inom loppet av endast en eller två veckor märka förbättringar.

En påse innehåller 40 portioner och kostar endast 180 kronor. Vilket får båda tummar upp från oss!

Helt klart det bästa hårtillskottet i pulverform!


Vilka vitaminer och mineraler är bra för håret

Tjej-med-fint-hår

Maten du äter kan ha en stor påverkan på ditt hår. Om du inte får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler, så kan du få sämre kvalité och tunnare hår.

Om det vill sig riktigt illa kan du uppleva håravfall.

Här är vitaminerna och mineralerna som är bra för håret.

1. Biotin

Biotin, även känt som vitamin B7, är väldigt viktig för cellerna i kroppen. Låga nivåer av biotin kan orsaka både håravfall och hudirritation.

Vitamin B7 bidrar även till normal hårväxt, vilket är anledningen till varför vitaminen ofta finns i schampo och hårprodukter.

Även andra B-vitaminer är viktiga för hårtillväxten.

Finns i: Ägg, fullkornsprodukter och kött

2. Järn

Järn hjälper kroppen att transportera syre. När man har för låga nivåer av järn kan det orsaka anemi (blodbrist). Vanliga symptom vid anemi är bland annat håravfall, blek hud och trötthet.

Man har sett en stark koppling mellan håravfall hos kvinnor och låga nivåer av järn.

Om kroppen inte får i sig tillräckligt med järn, så kan den inte producera tillräckligt med hemoglobin. Det leder i sin tur till att tillräckligt med syre inte transporteras till skalpen och hårsäckarna.

Du bör däremot inte äta järntillskott utan att ha rådfrågat läkare först. För höga nivåer av järn kan vara farligt.

Finns i: Ost, ägg, rött kött, spenat och linser

3. Vitamin A

Alla celler i kroppen behöver vitamin A för att växa. Det gäller även cellerna som får håret att växa.

I huden finns körtlar som skapar en oljig substans, kallad sebum, som håller huden fuktad. Den här oljan håller din hårbotten fuktig, vilket också påverkar hårets kvalité.

Man har sett att brist på A-vitamin kan resultera i håravfall.

Men du vill heller inte överdriva intaget av vitamin A. För mycket av vitaminet kan nämligen också orsaka håravfall.

Finns i: Broccoli, morötter, sötpotatis, lax och ägg

4. Vitamin C

Om du har ett känsligt och torrt hår, så kan vitamin C vara svaret på dina åkommor.

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skapar proteinet kollagen – en väldigt viktig komponent i håret och huden.

Vitaminet skyddar även kroppen från fria radikaler. Dessa fria radikaler kan inte bara skada kroppen, men också stanna upp tillväxten av håret.

Vitamin C hjälper kroppen att absorbera järn, som vi vet spelar en nyckelroll i hårtillväxten.

Finns i: citrusfrukter, jordgubbar, brysselkål och äpple

5. Vitamin D

Brist på vitamin D är inte ovanligt i Sverige, eftersom vi sällan får tillräckligt med solljus och inte äter så mycket fisk.

Låga nivåer av D-vitamin har kopplats samman med håravfall, eller alopecia som är den medicinska termen.

Det är inte helt klarlagt exakt vilken funktion D-vitamin har i hårproduktionen. Men forskare tror idag att vitaminet har en roll i tillväxten av hår.

Finns i: Lax, sill, ägg, mejeriprodukter och solens strålar

6. Vitamin E

Vitamin E, i likhet med C-vitaminen, är en väldigt stark antioxidant som motverkar fria radikaler.

Studier har gjorts där man kunnat se att människor som lider av håravfall har ökat sin hårtillväxt med nästan 35% efter att ha använt tillskott av vitamin E.

Nog sagt, har E-vitamin en nyckelroll när det kommer till hårtillväxten.

Finns i: Avokado, spenat, nötter och fullkorn

7. Zink

Håravfall är ett väldigt vanligt symptom hos människor med zinkbrist.

I studier har man kunnat se att människor som lider av zinkbrist och håravfall, har förbättrat sitt tillstånd efter att ha använt zinktillskott.

Zink har nämligen en nyckelroll i både tillverkningen och reparationen av håret.

Mineralen hjälper även till vid produktionen av oljan i huden.

Finns i: Kött, skaldjur, linser och potatis

Vad är hårvitaminer

Bra-vitamin-för-håret

Hårvitaminer är vad man kallar kosttillskott vars syfte är att förbättra hårhälsan. De sägs kunna förbättra hårtillväxten, glansen, tjockheten och styrkan på håret.

Det finns en stor mängd hårvitaminer på marknaden idag och deras innehåll kan skilja sig en hel del.

Oftast består dessa hårtillskott av biotin, vitamin C och E, kollagen och Omega-3-fetter.

Ett vanligt symptom hos de med vitamin- eller mineralbrist är håravfall och dålig kvalité på håret.

Är hårtillskott bra

Men det finns för lite data för att klargöra effektiviteten hos hårvitaminer.

De flesta studier pekar på att hårvitaminer endast är effektiva för människor som har brist på en eller flera näringsämnen.

Om du inte har brist på någon vitamin eller mineral, så finns därför en risk för att du inte kommer märka någon skillnad.

Däremot får man komma ihåg att vitaminbrist är en vanlig anledning till håravfall. Exempelvis gjordes en studie år 2016, involverande 541 kvinnor med håravfall. Man kunde se att 38% av dessa hade brist på biotin (vitamin B7).

Då mätte man heller inte andra vitamin- och mineralnivåer. Så det finns anledning att tro att resterande 62% i studien kan ha haft brist på andra viktiga vitaminer och mineraler.

Om du lider av håravfall eller andra problem med håret, bör du rådfråga- och genomföra tester hos läkare. Då kan du se, svart på vitt, vilka näringsämnen du kan tänkas ha brist på.

Läs också