|

Vad har kreatin för effekter och fördelar

Man-lyfter-skivstång

Kreatin brukar beskrivas som ett av de bästa och mest effektiva kosttillskotten. I den här artikeln går vi igenom exakt vad kreatin gör i kroppen och vilka fördelar det ger.


I likhet med protein, så är kreatin ett kosttillskott som används av fysiskt aktiva på alla möjliga nivåer. Från toppatleterna du ser på TV, till korpenspelare i fotboll och glada amatörer på gymmet.

Det är dags att gå igenom exakt vilka fördelar du får av att använda kreatin som kosttillskott.

Vad har kreatin för effekt

Kreatin kan förbättra hälsoaspekter och din prestationsförmåga på flera sätt.

De främsta fördelarna är:

  • Ökad styrka och muskeltillväxt
  • Musklerna producerar mer energi
  • Mer kroppsmassa
  • Förbättrad återhämtning efter träning

Kreatin ger musklerna med energi

I våra kroppar finns en molekyl som kallas för ATP (Adenosine triphosphate). Den här molekylen hjälper bland annat kroppens celler att skapa energi.

När du är fysiskt aktiv, så bryter kroppen ner ATP och omvandlar molekylen till energi för dina muskler.

Det är när kroppen inte längre har tillräckligt med ATP-molekyler som du blir trött och energilös. Dina muskler orkar inte längre lyfta vikterna.

ATP förvaras i dina muskler och kroppen producerar molekylen samtidigt som depåerna töms. Men den hinner inte producera ämnet tillräckligt snabbt för att du inte ska bli trött vid intensiv träning.

Kreatin gör så att ditt förvar av fosfoskreatin ökar. Det gör så att din kropp kan producera mer ATP vid intensiv träning. Som ett resultat får du mer uthållighet och energi när du tränar.

Effekter på muskeltillväxt

Flera studier har gjorts där man kunnat se att kreatintillskott kan ha en betydande effekt på muskeltillväxten.

Flera tester har gjorts där man jämfört med placebogrupper och man har kunnat se betydande skillnader. Bland annat kunde man i en studie se hur gruppen som tog kreatin ökade med hela 8 procent i maxstyrka.

Även när man gjort studier innehållande riktiga atleter, så har de atleter som använt kreatin presterat mycket bättre och fått tydligare resultat.

De här förbättringarna är framförallt på grund av kroppens ökade kapacitet för att producera ATP. Men man har också sett att kreatin har en positiv effekt på kroppens återhämtningsförmåga.

När ger kreatin effekt

Hur snabbt du kan se en effekt av kreatin är väldigt individuellt. Vanligtvis tar det mellan 2 och 4 veckor innan du börjar se fördelarna av kreatin.

En del människor genomför en så kallad uppladdningsfas, för att få en snabbare effekt av kreatinet.

Uppladdningsfasen innebär att du konsumerar 20 gram kreatin per dag, delat i 4 doser, under 7 dagars tid.

Genom att konsumera ett överskott av kreatin, så snabbar man upp processen för att höja kreatinnivåerna i kroppen. Det finns visst stöd inom forskningen för den här metoden, även om det också finns studier som menar på att det inte fungerar.

Att använda en uppladdningsfas är ingen nödvändighet. Du kommer att få en effekt förr eller senare. En uppladdningsfas innebär bara, potentiellt, att du får en snabbare effekt.

Är kreatin bra för att bygga muskler

Kreatin är ett fantastiskt kosttillskott för att bygga muskler och massa.

En av de främsta effekterna av kreatin är att du får mer energi i musklerna, så att du orkar lyfta tyngre vikter än tidigare. Musklerna har även mer ork och uthållighet.

Den här prestationshöjande effekten gynnar definitivt dina resultat på gymmet.

Kreatin gör även så att musklerna binder till sig vatten, vilket gör att dina muskler ser fylligare och större ut. Det påverkar givetvis inte styrkan i dem – men det höjer definitivt självförtroendet och gör att du känner dig ännu starkare.

Man får inte glömma bort den psykiska effekten som träningen också kräver.

Är kreatin ett protein

Nej, kreatin är inte ett protein. Det är en syra. Men ämnet härstammar från aminosyrorna arginin, glycin och metionin.

Kreatin är ett derivat från ovanstående aminosyror. Det är därför inte ett komplett protein och innehåller inte de biokemiska komponenter som skapar proteiner i kroppen.

Än dock, är kreatin en essentiell kemikalie i musklernas proteinsyntes, som hjälper dig att bygga muskler.

Om du behöver få i dig mer protein så är kreatin inte rätt kosttillskott. Då bör du istället köpa ett proteinpulver för att höja ditt proteinintag.

Läs också