Hur en slow cooker fungerar och används

Slow-cooker-och-lökar

En slow cooker är ett fantastiskt verktyg i köket. Det spar otroligt mycket tid och de är superenkla att använda. I den här artikeln går vi igenom hur en slow cooker fungerar och hur du använder den.


En nybörjare kan göra långkok med en slow cooker som blir lika goda som en professionell köksmästares grytor.

Men det förutsätter att den glade amatören vet hur maskinen används och fungerar.

Snabbt och enkelt har vi gått igenom hur du använder en slow cooker på rätt sätt.

Hur fungerar en slow cooker

Teknologin bakom en slow cooker är relativt enkel. Men för att den ska fungera bra, så krävs det att tillverkaren är väldigt precis med konstruktionen och delarna.

Slow cookern består av ett värmeelement på insidan, ett kärl där du lägger i maten och ett lock.

När du satt på locket och satt på maskinen, så aktiveras elementet på slow cookerns bas.

Värmen stiger sedan upp till kärlet där maten och vätskan finns. Ånga bildas i maskinen, men eftersom locket är så tajt slutet – så stannar ångan kvar i maskinen.

Det betyder att smaker och aromer hela tiden stannar kvar i maskinen och maten. Vilket är ett starkt köpargument för en slow cooker – att den behåller en stor del av alla smaker.

Det innebär också att värmen hela tiden finns koncentrerad i kärlet och inte riskerar att sippra ut med luften.

Läs vårt årliga slow cooker bäst i test för att se de mest prisvärda modellerna för i år.

Hur lagar man mat i en slow cooker

God-gryta-i-skål

Börja med att hälla i alla livsmedel och vätska i kärlet på slow cookerns insida. De flesta tillverkare inkluderar en receptbok som hjälper dig att laga mat som är speciellt anpassad för en slow cooker.

När alla råvaror ligger i kärlet så stänger och låser du locket.

På displayen väljer du sedan vilken temperatur, program eller recept som ska användas. Du kan välja mellan snabb-, medium eller långkok på de flesta maskiner.

Sedan låter du din slow cooker göra magin. Inget mer behövs från din sida.

När maten är klar så kan maskinen antingen stängas av automatiskt, eller aktivera en så kallad ”värme”-funktion. Värmefunktionen ser till att maten hålls varm, utan att koka eller steka den.

Vad gör man med en slow cooker

Det finns massvis av saker du kan göra med en slow cooker och tusentals, om inte miljontals, av olika recept.

Man brukar framförallt använda en slow cooker till långkok. Det vill säga du låter maten koka i flera timmar på egen hand.

Fördelen är att maskinen sköter allt, till skillnad från med kastruller eller grytor där du hela tiden måste hålla koll på maten och temperaturen.

Om du gillar att göra grytor, oavsett om de innehåller kött, grönsaker eller frukter – då är en slow cooker perfekt för dig.

En del människor tror att man kan fritera i en slow cooker, men det är tyvärr inte möjligt. Det skulle ta alldeles för lång tid och slow cookers kan generellt sett inte komma upp i tillräckligt hög temperatur för att fritera mat.

Hur varmt blir det i en slow cooker

Majoriteten av alla slow cookers kan nå en maxtemperatur på 92-99 grader.

Men maxtemperaturen kan skilja sig mellan tillverkare och modeller. Alla slow cookers har inte samma kapacitet och möjligheter.

I regel är slow cookers designade för att aldrig gå över 100 grader.

Måste man ha vätska i en slow cooker

En slow cooker behöver väldigt lite vätska. Om du skulle göra samma måltid i en kastrull eller gryta, så hade du behövt mycket mer vätska.

Oftast behöver du lite vätska för att undvika att kött och grönsaker blir bränt. Mängden vatten, olja eller buljong kan i vissa fall vara minimal. Det beror helt och hållet på receptet du använder.

Ett vanligt misstag många nybörjare gör är att de häller i för mycket vatten i långkoket.

Eftersom slow cookern är designat för att ånga och ska sippra ut från kärlet, så stannar allt i maskinen. Det betyder att all vätska som kommer från grönsakerna och frukterna också stannar i maten.

Beroende på vad du lagar för mat, så kan det alltså bli mer vätska när maten är klar än vad det var när du började.

Om du är osäker på hur mycket vätska som behövs för måltiden du lagar, rekommenderar vi att du väljer ett recept som är gjort för slow cookers. Då får du direkta instruktioner för hur mycket vätska som behövs för att maten ska bli bra.

Läs också