|

Vad är järn bra för: 3 nyckelroller

Kyckling-och-sallad-på-macka

Järn är en nödvändig mineral för både kroppen och hjärnan ska kunna fungera optimalt. Vi har gått igenom några av de främsta anledningarna till varför du bör hålla koll på dina järnnivåer.


Järn är en essentiell komponent i produktionen av röda blodceller.

I den här artikeln går vi i detalj igenom vilka viktiga funktioner järn har i din kropp.

Vad är järn bra för

Järn har en nyckelroll i att skapa röda blodceller som transporterar syre genom kroppen. Vilket har en direkt påverkan på väldigt många funktioner i både kroppen och hjärnan.

Om du får i dig för lite järn kan det vara nödvändigt att använda ett järntillskott för att återfå normala nivåer.

Här är ett par viktiga anledningar till varför du bör få i dig tillräckligt med järn.

Viktigt för dina energinivåer

För låga mängder järn i kroppen leder till en försämrad transportering av syre till musklerna och hjärnan. Vilket har en stor påverkan på din energi.

Vanliga tecken på järnbrist är bland annat trötthet, koncentrationssvårigheter och orkeslöshet. Järn har med andra ord en stark korrelation med dina energinivåer.

Påverkar din prestationsförmåga

Järn producerar röda blodceller som innehåller hemoglobin, vilken skickar syre till din muskelvävnad.

Om dina muskler inte får tillräckligt med syre så kommer det att påverka musklernas energinivåer och uthållighet markant.

Järn är givetvis viktigt för alla människor – men det är extra viktigt för oss som tränar mycket. Med otillräckliga mängder järn i blodet kommer det att påverka din prestationsförmåga negativt.

Bra för immunförsvaret

De röda blodcellerna har även en viktig roll i ditt immunförsvar. De är bland annat vitala för att reparera vävnad och skadade celler.

Hemoglobin, som finns i de röda blodcellerna, ser även till att ditt immunsystem fungerar optimalt.

Nödvändigt för kognitiv funktion

Din hjärna behöver järn för att kunna fungera korrekt. För att blodcirkulationen ska fungera i hjärnan, och därmed dess funktion, så behövs syre.

När hjärnan har tillräckligt med syre, som transporteras med hjälp av järn, så kan den hitta nya neurala vägar för att undvika kognitiva komplikationer, i form av sjukdom.

En kost rik på järn är alltså viktig för hjärnans funktion och för att förebygga sjukdomar som påverkar hjärnans tillstånd.

Hur mycket järn finns i kroppen

Män har ungefär 4 gram järn i kroppen, emedan kvinnor har ungefär 3,5 gram. Barn brukar vanligtvis ha 3 gram eller mindre i kroppen.

Mineralen är distribuerad över hela kroppen. Den finns exempelvis i hemoglobin, vävnader, muskler, skelettet, enzymer och blodproteiner.

Den största andelen järn finns i hemoglobin.

Varje dag förlorar vi mindre mängder järn genom urinen, svett, avföring och tårar.

Hur mycket järn per dag

Macka-med-kyckling

Hur mycket järn vi behöver konsumera dagligen beror på ålder och kön.

Vuxna män rekommenderas få i sig ungefär 9 milligram järn per dag. Kvinnor i fertil ålder behöver upp mot 15 milligram per dag.

Eftersom män behöver mycket mindre järn än kvinnor, så brukar multivitaminer för män inte innehålla järn – alternativt i väldigt små mängder.

Det rekommenderade dagliga intaget för barn skiljer sig baserat på ålder.

Vad kan järnbrist leda till

Järnbrist kan leda till att det inte finns tillräckligt med röda blodkroppar i kroppen. Det leder till att syre inte transporteras på ett optimalt sätt till hjärnan och kroppen.

Ett vanligt tecken är därför orkeslöshet, trötthet och blek hud.

Andra potentiella symptom:

  • Koncentrationssvårigheter
  • Yrsel
  • Andfåddhet
  • Huvudvärk
  • Hjärtklappning

Vid allvarlig järnbrist kan det vara nödvändigt att genomföra en blodtransfusion för att återfå normala nivåer.

Om du misstänker att du har för låga nivåer järn bör du kontakta läkare för tester.

Är det bra att äta järntabletter

Järntabletter kan vara nödvändiga om du inte får i dig tillräckligt av mineralen och därmed har för låga nivåer i blodet.

Om du redan har normala mängder järn i kroppen bör du inte konsumera järntillskott. För stora mängder järn kan vara giftigt och kräva vård.

Järnförgiftning sker främst när människor konsumerar järntillskott. Det kan bland annat irritera magen och orsaka leverskador.

Innan du börjar ta järntillskott bör genomföra tester hos läkare för att se om ett tillskott verkligen är nödvändigt.

Läs också