|

När ska man ta PWO för bäst effekt

Tynglyftning-kvinna

PWO är ett fantastiskt kosttillskott för att ge dig mer energi och höja din prestationsförmåga. Men det räcker inte med att bara konsumera tillskottet – du måste göra det vid rätt tidpunkt också.


Drick din PWO vid fel tillfälle och du riskerar att få en motsatt effekt, där du känner dig loj och energilös.

Precis som med alla andra stimulanter, så kan PWO hjälpa dig att komma högt upp – men då måste du också komma ner någon gång.

Så här tar du PWO på rätt sätt för maximal energi när du behöver den som mest.

När ska man ta sin PWO

Det optimala är att dricka sin PWO så att effekten av kosttillskottet kommer så fort du kliver in på gymmet eller i träningslokalen.

Den generella regeln är att du tar din PWO inom en radie av 30 minuter innan din träning. Det brukar vanligtvis ta mellan 15 och 40 minuter för tillskottet att ha en effekt.

Allt handlar om timing. Så planera väl.

Hur lång tid det tar innan din PWO kickar in beror på hur du tar kosttillskottet, vad det innehåller och hur din kropp fungerar.

Om din PWO innehåller koffein, så tar det mellan 15 och 45 minuter för koffeinet att komma ut i blodomloppet.

Du kommer givetvis fortsätta känna effekten av koffeinet även efteråt, men den optimala energiboosten kommer precis i början.

Ta inte din PWO för tidigt

Två-män-vilar-på-gymmet

De flesta av oss har erfarit den berömda ”kraschen”. Det vill säga när man druckit energidryck, PWO eller ätit massa socker och fått en enorm klarhet, fokus och energi – bara för att bli trött och sömnig efter en timme.

Undvik därför att ta PWO för lång tid innan träningen, så att du undviker att krascha mitt i träningspasset.

Även om du inte nödvändigtvis kraschar och börjar halvsova mitt i träningspasset, så kan det fortfarande påverka dina energinivåer negativt.

Ta inte din PWO 1-2 timmar innan träningen, då det kan få en motsatt effekt och du blir trött och dåsig i mitten av träningen. Det gäller framförallt om ditt tillskott inte innehåller ämnen som förlänger effekten av koffeinet.

Det finns PWO-tillskott som inte innehåller koffein. Men du kan även blanda din egna PWO som innehåller enbart de ingredienser du vill ha. Det är inte så svårt som man kan tro.

Hur lång tid håller effekten av PWO

Hur lång tid effekten av PWO håller i sig beror på innehållet.

Koffein är en vanlig stimulant i pre workouts och har en livstid på ungefär 5 timmar.

Arginin är en aminosyra som också ofta förekommer i den här typen av tillskott. Arginin har en effekt som pågår mellan 30 minuter och två timmar. Det beror helt och hållet på dosen och individen.

Du kan räkna med att den bästa effekten av PWO håller i sig mellan 30 och 120 minuter. Vilket gör det ännu viktigare att ta PWO med perfekt timing innan träningspasset.

Läs mer om fördelarna med PWO.

Kan man ta PWO på kvällen

De flesta PWO innehåller stimulanter som kan påverka din sömn negativt. Det kan inte bara göra det svårt att somna, men även försämra sömnkvalitén.

Det gäller framförallt om din PWO innehåller koffein.

Det är rekommenderat att ta PWO under dagen istället, för att det inte ska förstöra din sömn senare på kvällen.

Kan man ta PWO på tom mage

Det händer att vissa människor får bieffekter när de tar PWO.

Om du har druckit kaffe på tom mage så är du säkerligen bekant med konsekvenserna: yr, nervös, skakig och ibland även illamående.

Om du tar din PWO, innehållande koffein, på fastande mage så riskerar du att gå samma öde till mötes.

Ät istället ett mindre mellanmål eller måltid 30 till 60 minuter innan träningen för att minimera biverkningar.

Om du är orolig att mat ska förminska effekten av din PWO, så kan du undvika livsmedel som innehåller mycket fiber. Frukt, fullkorn, nötter och grönsaker kan potentiellt reducera effekten av PWO.

Läs också