Snabba upp din dator med 12 enkla steg
Att datorn blir långsam och slö efter ett tag är inget ovanligt. Du kan, i de flesta fall, fixa problemen och göra datorn som ny igen. Här är våra bästa tips för att optimera datorns prestanda.
En långsam PC behöver nödvändigtvis inte betyda att du måste köpa en ny dator. Oftast räcker det med en liten vårstädning för att få bukt på problemet.
I den här artikeln visar vi steg för steg hur du på bästa sätt optimerar din dator.
12 sätt för att snabba upp datorn
Det finns otaliga anledningar till varför din dator kan ha blivit långsam och laggar.
Men att felsöka och rensa upp datorn är oftast en snabb och enkel process. I många fall räcker det med en eller två lösningar för att få datorn att bli som ny igen.
Här är de vanligaste och bästa sätten för att snabba upp din PC eller laptop.
1. Starta om datorn
Det låter lika enkelt som onödigt – men det finns något som många inte vet om.
När du stänger av din dator, så är den egentligen inte avstängd. Du har bara försatt den i viloläge, även om du klickade på ”stäng av”.
Det här är en inbyggd funktion i Windows, vars syfte är att göra uppstarten av Windows snabbare. Eftersom datorn inte är helt avstängd, så ligger den och vilar, med vissa filer fortfarande igång.
Den här funktionen är bra och användbar, men det innebär också att datorn aldrig riktigt får en omstart. Precis som med all annan teknologi så behöver din dator ibland startas om och ”börja om på nytt”.
Därför bör du alltid börja städningen av datorn med att starta om maskinen.
2. Sök efter virus och skadlig kod
Virus och malware kan vara en anledning till varför din dator har blivit seg och långsam.
Skadlig kod brukar stjäla folks datorkraft. Oftast har viruset startat en massa processer som körs i bakgrunden och som ockuperar datorns prestanda.
Många virus har inte ens något annat syfte än att göra din dator seg och långsam.
Du bör därför installera ett antivirusprogram och anti-malware-program som rensar datorn från skadlig kod. Efter att programmet sökt igenom datorn och tagit bort den skadliga koden bör du starta om datorn igen.
3. Uppdatera Windows och drivrutiner
Windows och dina hårdvarukomponenter uppdateras regelbundet. Dessa uppdateringar (drivrutiner) kan förbättra datorns säkerhet och funktionalitet.
Om du har en utdaterad drivrutin så kan det vara en anledning till varför datorn inte når upp till sin fulla potential.
Se därför till att du uppdaterar:
- Windows
- Moderkortet
- BIOS
- Grafikkortet
Vad gäller dina hårdvarukomponenter så brukar tillverkare samla alla drivrutiner för varje dator- eller laptopmodell på sina hemsidor.
För att uppdatera Windows kan du högerklicka på Windows-startknappen, välja ”system” och sedan ”Windows uppdateringar”.
Om du inte har uppdaterat Windows på ett tag, så kan det finnas flera uppdateringar som ligger och väntar. Se till att du installerar varje uppdatering och sedan startar om datorn efter varje installation.
Så här gör du för att ta reda på vilket grafikkort du har.
Här visar vi hur du ser vilket moderkort som finns i din dator.
4. Använd Windows felsökning
Windows har ett inbyggt program som hjälper dig att felsöka en defekt dator som inte fungerar som den ska.
För att använda applikationen klickar du på startknappen i Windows, går till inställningar och sedan ”uppdatering och säkerhet”. Där kan du klicka på ”felsök”, så kommer Windows själv försöka hitta felet.
Du kan även använda Windows sökfunktion och skriva ”felsökning” för att gå direkt till appen.
5. Stäng av program du inte använder
Det här är en av de vanligaste anledningarna till varför folks datorer blir sega – de har massvis med program igång.
Du kanske bara startar webbläsaren, fildelning och Outlook när du startar datorn. Men i själva verket är det massvis av applikationer som startar samtidigt som Windows.
Som du är kan du enkelt ändra vilka program som ska startas automatiskt.
Gör så här:
1. Håll nere Ctrl + Alt + Delete samtidigt
2. En ny ruta dyker upp, där väljer du ”aktivitetshanteraren”
3. Klicka på fliken ”uppstart”
4. Här kan du se vilka program som startar med Windows. Högerklicka på de program du inte använder och välj ”avaktivera”
Innan du avaktiverar programmet är det viktigt att du vet vad det gör. Det finns program som du inte aktivt använder, men som fyller en funktion i datorn – exempelvis Nvidias kontrollpanel.
6. Ändra ströminställningar för laptop
Om du har en stationär PC kan du hoppa över det här steget.
Om din laptop är långsam och behöver snabbas upp – då rekommenderar vi att du tittar i ströminställningarna.
Det kan vara så att din laptop använder batterisparläge. Det vill säga, den underpresterar för att spara på batteriet. Om du vill snabba upp laptopen kan du ändra läget till ”hög prestanda”.
7. Frigör diskutrymme
En full hårddisk kan göra datorn långsam. Du vill helst ha ett par GB (gigabyte) ledigt utrymme på hårddisken.
Börja därför rensa och ta bort program och filer som du inte använder.
Ett vanligt misstag många gör är att de bara markerar en fil eller ett program, trycker på ”ta bort” och sedan tömmer papperskorgen.
Men det raderar egentligen inte programmet – du har bara tagit bort ikonen.
Så här tar du bort program:
1. Högerklicka på startknappen i Windows och välj ”Appar och funktioner” i menyn
2. I listan som dyker upp markerar du de program du vill ta bort och klickar på ”avinstallera”
Ett annat alternativ är att leta upp programmets mapp i datorn och leta efter en fil som heter ”uninstall” eller ”avinstallera”.
Det är extra viktigt att rensa datorn om det är hårddisken där du har lagrat operativsystemet som har lite utrymme.
8. Defragmentera hårddisken
Alla traditionella hårddiskar behöver förr eller senare defragmenteras. Om du inte har gjort det tidigare så är det dags nu.
En vanlig HDD (hårddisk) är en enhet som lagrar all data fysiskt på hårddisken. Med hjälp av en pekarm skriver och läser den på en disk.
När hårddisken lagrar information på disken så gör den det på första bästa plats. Det innebär att all data inte samlas på ett och samma ställe.
Om du installerar ett program på datorn så kan alla filer vara utspridda över hela disken. Det gör att hårddisken skriver snabbt, men läser långsamt. Det är för att när pekarmen ska hämta information så måste den scanna igenom hela hårddisken.
När du tar bort en fil ett program från datorn så raderas egentligen inte informationen från hårddisken. All data försvinner bara när hårddisken skriver över den delen av disken.
För att optimera datorn kan du därför defragmentera hårddisken. Det innebär att all data samlas och sorteras, för att frigöra utrymme och organisera all data som finns på disken.
Så här defragmenterar du hårddisken:
1. Använd Windows sökfunktion och skriv ”defrag”
2. Starta programmet som heter ”Defragmentera och optimera enheter”
3. Välj den hårddisk du vill defragmentera och välj ”optimera”
Innan du börjar defragmentera hårddisken är det viktigt att du stänger av alla program som är igång. Det är också viktigt att du inte använder datorn under tiden som hårddisken defragmenteras.
9. Uppgradera till SSD
Hårddiskar är en av de teknologier som utvecklats mest de senaste åren. Tidigare hade alla datorer HDD, nuförtiden använder många SSD.
En traditionell HDD lagrar all information fysiskt på hårddisken.
En SSD är som ett digitalt minne. Det innebär att den både kan skriva och läsa mycket snabbare än en HDD.
Om din dator är gammal eller om du kör tunga program på datorn, så kan det vara bra att köpa en SSD. Du kommer märka en enorm skillnad vad gäller uppstart av både Windows och applikationer.
10. Kolla ditt RAM-minne
Brist på RAM-minne kan vara en anledning till varför din dator inte fungerar optimalt.
Program och spel blir hela tiden mer och mer krävande, vilket innebär att vi ibland behöver uppdatera vår hårdvara. Framförallt RAM-minnet.
För ett par år sedan kunde vi komma undan med att endast ha 4 GB RAM-minne, men nuförtiden rekommenderar vi att du har minst 8 GB.
Om du spelar spel, streamar eller har många processer igång bör du ha mellan 12- och 16 GB.
Genom att öppna aktivitetshanteraren så kan du titta hur mycket ledigt minne som finns. Om din dator eller laptop hela tiden är runt 90% så kan det vara dags att uppgradera minnet.
Läs vår lista över hur mycket RAM-minne du behöver baserat på din användning.
11. Städa datorn
Nu pratar vi om en fysisk rengöring av datorn. Damm och smuts kan ha samlats i datorns fläktar, ventilationer och komponenter.
En smutsig dator orsakar oftast två typer av fel:
- Den genererar mer värme
- Damm blockerar fläktarna
Värme är varje datorkomponents fiende. Om din CPU eller GPU blir för varm så kommer den automatiskt underprestera för att inte överhettas.
Det är också kopplat till dina fläktar och ventilation. Om damm har stoppat kylningssystemet så kommer datorn bli för varm och inte fungera optimalt. I värsta fall kan datorn ta skada om den blir för varm.
Börja därför med att försiktigt undersöka och rengöra fläktarna och ventilationerna i datorn. Öppna upp chassit och se till så att smuts och damm inte har samlats på moderkortet.
12. Fabriksåterställ datorn
Att ominstallera Windows är inte så svårt och jobbigt som det en gång var. Nuförtiden behöver du bara öppna applikationen ”Återställ den här datorn” och klicka på ett par knappar.
Att göra en ren återställning av Windows innebär att du förlorar alla dina filer och program. Det är därför det sista du vill göra, men det är en effektiv sista utväg.
Kom bara ihåg att göra en säkerhetskopiering av alla dina viktiga filer, dokument och program först. Vi rekommenderar att du köper en extern hårddisk där du kan spara ner all data du inte vill förlora.