Vad är en airfryer: Så fungerar det

Pommes-gjord-i-airfryer

Airfryers har passerat den traditionella fritösen och blivit oerhört populär i svenska hushåll. I den här artikel går vi igenom hur en airfryer fungerar, vad de kan laga och vad som gör dem så bra.


Friterad mat är supergott, men det finns ett par nackdelar med att fritera mat i en vanlig oljefritös.

Däribland att maten blir väldigt fet och kaloririk.

En airfryer ger ett liknande resultat som en fritös – men utan de allra största nackdelarna.

Om du funderar på att köpa en airfryer, men vill veta mer om hur den fungerar – då är det här allt du behöver veta.

Vad är en airfryer

Airfryer, även kallad varmluftsfritös på svenska, är en maskin som friterar mat med hjälp av varmluft.

Maten blir inte friterad som i en riktig fritös, där man kokar ingredienserna i kokande olja. Men resultatet är snarlikt.

Istället för att olja, så använder airfryern snabbt cirkulerande varmluft. Det ger maten en krispig yta och en saftig insida.

Den fungerar med andra ord som en ugn. Med skillnaden är att airfryern har fläktar på insidan som gör att värmen cirkulerar i hög hastighet genom maten, vilket skapar den friterande effekten.

Fördelen är att du inte behöver använda olja i en airfryer. Det gör inte bara maten hälsosammare, men maskinen blir också mycket enklare att rengöra, i jämförelse med en djupfritös.

Hur fungerar en airfryer

En airfryer använder snabbt cirkulerande varmluft för att tillaga maten, istället för att fritera den i olja som i en vanlig fritös.

Genom den tekniken så tillagas maten genom konvektion, som gör att den få ett krispigt resultat som påminner om riktig friterad mat. Utan att använda olja.

Det här betyder att varmluftsfritösen uppnår Maillardreaktionen med enbart varmluft.

Det är Maillardreaktionen som gör att mat blir brun och krispig. Reaktionen uppstår när man värmer upp aminosyror och socker.

Maten du vill fritera placeras oftast i en korg på insidan av maskinen. Airfryern är utrustad med värmeelement och en eller flera fläktar, för att kunna studsa runt värmen genom innehållet.

På många modeller sitter värmeelementet och fläkten i locket på maskinen, det vill säga precis ovanför maten, så att råvarorna exponeras för värmen snabbt.

Vad gör man i en airfryer

Friterade-räkor

Du kan tänka dig att alla de livsmedel som du kan steka eller tillaga i ugnen, går att fritera i din airfryer.

Vanligtvis brukar folk tillaga saker som bacon, kött, kyckling, räkor, fisk, potatis, pommes frites, frukter och vissa grönsaker i sin varmluftsfritös.

Endast kreativiteten sätter stopp för vad du kan tillaga i airfryer.

Det är också populärt att fritera och tillaga kakor och bakelser i maskinen.

Är det värt att köpa en airfryer

Om du gillar friterad man, men inte vill köpa en fritös på grund av arbetet som det kräver och det ohälsosamma resultatet – då är airfryern ett perfekt alternativ.

En airfryer är mycket enklare säkrare och enklare att hantera i en fritös.

Fritösen kokar olja i väldigt höga temperaturer, vilket kan vara farligt om du inte har koll på vad du gör. För att inte nämna efterarbetet som krävs för att rengöra maskinen från fettuppbyggnad.

Med en airfryer slipper du den plågsamma rengöringen och att använda maskinen är lika säkert och enkelt som en ugn eller mikro.

Eftersom du inte använder någon, eller väldigt lite, olja så blir slutresultatet också mycket hälsosammare än en fritös. Maten dryper inte i fett och mängden kalorier är mycket mindre.

Nackdelen är att råvarorna inte riktigt får samma smak som i en ”riktig” fritös. Men vissa maskiner kommer väldigt nära.

Hur friterar man pommes i en airfryer

Friterade-pommes

Att fritera pommes fritens i en airfryer är väldigt enkelt och resultatet blir mycket bättre än om du använder en vanlig ugn.

Gör så här:

Steg 1: Skär potatisen i stavar och lägg dem sedan i vatten i ungefär 30 minuter.
Steg 2: Häll sedan bort allt vatten. Lägg potatisarna för att torka på en kökshandduk eller hushållspapper.
Steg 3: Häll lite olja över potatisarna, så att det blir jämnt fördelat.
Steg 4: Salta och peppra potatisen.
Steg 5: Placera de skurna potatisarna i din airfryer och stäng locket. Värm dem i ungefär 200 grader i 10 till 20 minuter.
Steg 6: Skaka om korgen så att dina pommes rörs om. Fortsätt sedan tillaga dem i ytterligare 2 till 5 minuter, om det behövs.

Sedan är maten klar att serveras!

Tiden och temperaturen kan skilja sig mellan olika modeller. I manualen för din airfryer brukar det stå hur varmt och länge du ska tillaga pommes frites.

I vår artikel om hur man använder en airfryer har vi listat temperaturer och tider för de vanligaste maträtterna att tillaga i varmluftsfritöser.

Läs också