Hur du använder en riskokare: Guide

Ristallrik

I den här artikeln visar vi dig hur man på bästa sätt använder en riskokare. Vi tipsar även om hur du kan minska risken för att ris fastnar i riskokarens kärl.


Att använda en riskokare är både enklare och bekvämare än att koka ris i en vanlig kastrull.

Med en riskokare behöver du inte hålla koll på temperaturer, tider och se till så att vattnet inte kokar över.

Maskinen sköter allt.

Så här gör du för att sätta igång med din riskokare.

Hur man använder en riskokare

Fördelen med riskokare är att de är så mycket enklare att använda i jämförelse med kastruller.

Börja med att skölja riset under rinnande vatten. Främst för att få bort överflödet av stärkelse som finns i riset.

Sedan lägger du riset i riskokaren. Fyll sedan på med vatten.

Om din riskokare har en LED-display, så kan du på vissa modeller välja vilket ris som kokas. Exempelvis om du lagar brunt ris, vitt ris eller jasminris.

Klicka sedan på startknappen och låt maskinen sköta resten.

Riskokaren kommer nu att sköta regleringen av temperaturen, samt avgöra när riset är klart.

När allt vatten sugits upp, så märker maskinen detta och stänger automatiskt av sig själv – alternativ, försätter sig i ”varmhållningsläge”. Det innebär att riset håller sig varmt utan att fortsätta kokningen.

Hur länge kan riset stå i en riskokare

Vi rekommenderar att du tar ut riset ur riskokaren inom två timmar efter att riset är färdiglagat.

Precis som med allt annat, så finns det en risk för bakterietillväxt i riset och riskokaren.

Därför är det viktigt att ta ut riset och lägga det i matlådor, istället för att låta det kallna och fastna i din riskokare.

Det kan vara möjligt att förvara riset i riskokaren i upp till 12 timmar – men det är flera variabler som spelar in. Exempelvis vilken maskin du använder, hur ofta du öppnat locket och vilken temperatur som är på insidan.

Vi rekommenderar dig att undvika så långa perioder.

Riskokaren är en köksmaskin precis som alla andra verktyg du använder. Den är inte gjord för att fungera som en förvaringslåda.

Varför fastnar riset i riskokaren

Det kan finnas flera anledningar till varför riset fastnar i din riskokare.

När ris fraktas och förvaras på lager, så skaver riskornen mot varandra. Det gör så att risets stärkelser gnuggas mot varandra, så att stärkelsen skapar en hinna över riskornen.

Om du inte spolar riset med vatten innan du lägger ner det i riskokaren, så kommer stärkelsen göra så att riset blir klibbigt och fastnar i kärlet.

En annan orsak till varför ris fastnar i riskokaren är om din maskin inte har en non-stick-yta, eller om beläggningen blivit dålig.

Beroende på hur allvarligt skadad eller försämrad beläggningen är, så kan du smörja in ett litet lager smör i kärlet för att undvika att riset fastnar.

Om beläggningen är riktigt dålig, kan det vara nödvändigt att köpa en ny riskokare.

Det kan också vara så att du använder fel mängd vatten när du kokar riset. Läs därför instruktionerna för maskinen om vilka mängder ris och vatten du behöver använda för optimalt resultat.

Hur lång tid tar det att göra ris i riskokare

Ris-i-skål

En riskokare kokar nödvändigtvis inte riset snabbare än en kastrull. Beroende på vilket ris du kokar, så tar det mellan 15 och 30 minuter att koka riset i en riskokare.

Fördelen med riskokare är att de kan värmas upp snabbare och därmed börja koka riset snabbare.

Vilket ris ska man ha i en riskokare

Du kan använda alla typer av ris i en riskokare.

Den enda skillnaden är att varje typ av ris behöver kokas på olika sätt, vad gäller tid och mängd vatten. Läs vår artikel om olika sorters ris, för att se hur de på bästa sätt kokas.

Exempelvis tar vanligt vitt långkornsris 15 minuter att tillaga, medan brunt långkorn brukar ta mellan 40 och 50 minuter.

Riskokare brukar komma med instruktioner och recepthäften, där du kan se hur mycket vatten du behöver för specifika ristyper och hur länge de ska kokas.

Läs också