|

Proteinbars recept: 3 Hemmagjorda proteinbars du måste testa

Egna-choklad-proteinbars

Att baka sina hemmagjorda proteinbars är varken svårt eller jobbigt. Tvärtom, det är roligt! För att inte nämna billigt och hälsosamt. Vi har listat våra 3 bästa proteinbars recept.


Du kan givetvis köpa proteinbars i butik, men det kan bli kostsamt i längden.

Det är mycket billigare att göra dem själv, plus att du bestämmer själv vad de ska innehålla!

Det finns tusentals av recept att experimentera med – och här är våra tre favoriter.

3 proteinbars recept du inte får missa

Proteinbars-på-rad

När vi testar och modifierar olika recept så vill vi att de ska vara:

  • Lika goda som vanliga bakelser
  • Proteinrika och nyttiga
  • Enkla att göra

Om du har samma kriterier som oss, föreslår vi att du testar något av dessa recept. De är alla enkla och nyttiga att göra.

Läs vårt proteinpulver bäst i test för att hitta bra och smakrika proteinpulver för att baka med.


Proteinbars recept: Jordnötssmör

Det här är en ruskigt god proteinbar som ger dig mellan 10 och 16 stycken proteinbars.

Räkna med att det tar mellan 5 och 10 minuter att göra dem. Med andra ord – supersnabbt!

Vi har valt att använda ett proteinpulver med chokladsmak, men det går givetvis att använda andra smaker – även neutral.

Ingredienser:

  • 3,5 dl jordnötssmör (välj en så naturlig som möjligt)
  • 1 skopa proteinpulver
  • 0,6 dl honung eller lönnsirap
  • ½ tesked salt

Instruktioner:

Börja med att blanda alla ingredienser i en skål, så att det skapas en deg. Forma sedan degen i små bars med hjälp av händerna, eller lägg degen på en bricka eller panna.

Ställ sedan in barsen i kylen och ta ut dem efter att de blivit nerkylda. Om du inte hackat upp degen i bars, så ska du göra det nu.

Barsen är nu klara. För att göra dem extra goda, kan du koka choklad och sedan doppa barsen i chokladen. Det är supersmarrigt!


Proteinbars recept: Havregryn

Det här är ett av våra favoritrecept. Havregryn utgör en stor del av proteinbarsen, men det finns även råvaror som honung, jordnötssmör och vaniljextrakt.

En proteinbar innehåller ungefär 13 gram protein och 238 kcal. Andelen protein beror också på hur mycket och vilket proteinpulver du använder.

Om du vill göra en vegetarisk proteinbar kan du använda ett veganskt proteinpulver.

Ingredienser:

  • 4 dl havregryn
  • 1,7 dl jordnötssmör
  • 1 banan, mosad
  • 0,7 dl honung eller lönnsirap
  • En nypa salt
  • 1 dl linfrö
  • 1 skopa proteinpulver
  • 2 teskedar vaniljextrakt
  • (valfritt) 1,7 dl torkad frukt, nötter, bär eller chokladchips

Instruktioner:

Blanda alla ingredienser tillsammans. De ska vara välblandade. Tryck sedan ner degen i en liten panna och lägg in i kylen.

Kyl innehållet i minst en timma.

Ta sedan ut degen och baka den med händerna eller kavel, så att de är kompakta och har den storlek du vill ha. Skär sedan upp dem i bars.

Kom sedan ihåg att förvara proteinbarsen i en lufttät behållare, då kan de hålla i upp mot två veckor.


Proteinbars recept: Choklad

Man kan inte gå fel med choklad.

Av alla chokladrecept vi provat för proteinbars, så är det här definitivt den bästa!

Det går dessutom supersnabbt att göra dem. Om du vill göra baren till ett bra kvällsmål, så kan du använda ett äggprotein istället för vassle.

Ingredienser:

  • 4,7 dl havremjöl (glutenfri går också bra)
  • 1 dl kokosmjöl (mandelmjöl eller mer havremjöl kan också användas)
  • 1 dl proteinpulver
  • 2 matskedar kakaopulver
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 dl honung eller lönnsirap
  • 1 matsked mjölk (beroende på proteinpulver och mjölet, så kan du behöva mer)

Instruktioner:

Ta fram en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

Häll ner all mjöl, proteinpulver, kakaopulvret i en bunke och blanda innehållet väl. Ställ sedan skålen åt sidan.

Använd sedan en bunke som klarar av att ställas i mikrovågsugnen. Häll i jordnötssmöret och lönnsirapen/honungen. Ställ i mikron och sätt på den. Vänta tills innehållet blandats och fått en mer vätskeliknande konsistens.

Häll sedan ner jordnötssmöret och honungen i den första bunken, där du har mjölet, proteinpulvret och kakaopulvret.

Börja blanda alltihop tillsammans. Om degen är för tjock, kan du sakta hälla i mjölk – en matsked åt gången. Kom ihåg att degen fortfarande ska vara tjock, men inte så tjock att den inte kan blandas.

Häll sedan över degen till bakplåten och platta till den, så att den ligger stadigt och på plats. Ställ sedan in i kylen i minst 60 minuter.

Läs också