Kan man woka i en vanlig stekpanna eller kastrull

Lagar-wok

Du är sugen på att laga wok där hemma – men saknar en wokpanna. Går det att använda en vanlig stekpanna eller kastrull för att woka? Vi svarar på det och visar hur.


Att använda en riktig wokpanna på en gasspis är givetvis det optimala för att laga en riktigt god wok.

Men det är fullt möjligt att woka utan ”rätt” utrustning.

Till viss del.

Låt oss djupa ner i hur det fungerar.

Kan man woka i en vanlig stekpanna

Wok-i-stekpanna

Du kan woka i en vanlig stekpanna eller stekgryta. Men du vill helst att pannan har en hög kant, samt är rymlig nog att få plats med all mat.

Ett problem med att använda vanliga stekpannor är att deras kanter tenderar att vara ganska korta, vilket ökar risken för stänk, men gör det också svårare att kasta runt maten i pannan.

En annan nackdel med en vanlig stekpanna är att många av dem har en keramisk non-stick-beläggningen, vilket inte klarar speciellt höga temperaturer.

Men med det sagt, så är det fortfarande fullt möjligt att woka med en vanlig stekpanna.

Hemligheten till att lyckas med wok i en vanlig stekpanna, är att du lagar maten i små partier. Det vill säga du staplar inte maten på varandra i stekytan.

Vi rekommenderar att du värmer upp stekpanna på förhand och ser till att varje råvara ligger på stekytan.

Kom också ihåg att ingredienserna i woken ska vara i ständig rörelse.

Om din stekpanna dessutom har ett lock, så kan den användas till din fördel när du wokar exempelvis grönsaker.

Kan man woka i en kastrull

Rengjord-kastrull

Medan det är möjligt att, till viss del, woka i en kastrull, så är det mycket svårare än i en riktig wokpanna eller stekpanna.

Det största problemet är att kastruller har en mycket mindre stekyta, vilket gör att det blir för trångt för att woka – eftersom maten staplas på varandra.

Du kan därför behöva woka maten i mycket mindre portioner.

Ett annat problem är att de höga kanterna i en kastrull gör så att ångan inte försvinner tillräckligt snabbt, vilket är nödvändigt när du wokar.

Maten kommer därför att ångas mer än den wokas i en kastrull.

Om du saknar en wokpanna hemma, men har en stekpanna och kastrull, så är stekpannan definitivt det bättre alternativet.

Vad är skillnaden mellan att steka och woka

Att woka innebär att du steker maten snabbt på hög värme. Läs här om hur man wokar, där visar vi steg för steg hur du utför tekniken.

Att steka på vanligt vis innebär sällan att du använder lika höga temperaturer och du steker maten under en längre tid än woken.

En stor skillnad mellan en wokpanna och en stekpanna är att wokpannan har en mycket tunnare botten. Vilket gör att pannan och maten värms upp mycket snabbare och blir varmare.

Vanliga stekpannor har en tjockare botten, vilket ger en mer långsam uppvärmning.

De flesta wokpannor är gjorda av kolstål eller gjutjärn och har en naturlig non-stick-beläggning.

Vanliga stekpannor har ofta en keramisk non-stick-yta som inte tål lika hög värme. Om du ska göra en riktig wok med väldig hög värme, så riskerar beläggningen att förstöras.

Läs också