Så förvarar du köksknivar på rätt sätt

Knivblock-med-knivar-i

Att förvara dina köksknivar på rätt sätt inte bara förlänger livslängden på kniven, men även skärpan och kvalitén. Vi har listat de bästa sätten för att förvara dina köksknivar på.


Jack, bucklor och slöa knivblad är förenat med dålig förvaring av knivar.

Allt för många hemmakockar lägger sina knivar i lådor, fria att vidröra och pressas mot både matknivar och gafflar. Då spelar det ingen roll hur bra kniven är – den kommer att förstöras ändå.

Undvik nybörjarmisstagen och börja förvara dina knivar på rätt sätt. Du kommer inte bara ha vassare och bättre knivar, men du spar också pengar eftersom du slipper köpa nya knivar hela tiden.

Hur ska man förvara köksknivar

När du ska förvara dina köksknivar så finns det bara två alternativ; knivblock eller knivlist.

Allt annat går bort.

Att lägga knivarna i lådor eller i plastfack på köksbänken kan göra oerhörd skada på knivarna.

Restauranger och andra professionella köksmiljöer använder enbart knivblock och knivlister, just därför att de är bäst.

Knivblock

Träblock-med-knivar

Knivblock är, precis som namnet avslöjar, ett block där du kan sätta ner knivarna. Oftast genom ett spröt eller dedikerade skåror.

Fördelen med knivblock är att de snälla mot knivbladen, säkra och de kan få plats med väldigt många knivar. Det finns knivblock som kan förvara upp mot 15 köksknivar åt gången.

De bästa knivblocken har också en liten lutning, vilket gör att handtagen vinklas lite neråt när knivarna sitter i. Det gör att du smidigt och snabbt kan sätta i och ta ut knivarna.

Att de brukar vara otroligt snygga är en bonus, framförallt hemma i köket.

Nackdelen är att eftersom knivblock använder spröt eller fickor, så är det nästintill omöjligt att rengöra. Fickorna och utrymmet är så pass litet att du inte kan ta dig in i knivblocket för rengöring.

Om knivarna inte är helt rena eller torkade, så finns det alltså en risk för att bakterier växer på insidan.

Knivblock har också olika djup, vilket innebär att vissa modeller kan vara för små för riktigt långa knivar. Därför är det viktigt att du köper ett knivblock med ett djup som passar dina nuvarande och framtida knivar.

Knivlist

Knivar-på-knivlist

Knivlist, eller magnetlist som de också kallas, är en magnetremsa som du sätter upp på väggen. Du förvarar knivarna genom att sätta bladets sida mot listen, vars magnet gör att kniven hålls kvar.

Knivlisten är helt klart det bästa sättet att förvara köksknivar på. Det är enkelt att organisera, du kan snabbt ta av och sätta på knivarna och, framförallt, det är väldigt hygieniskt.

Det finns inga små utrymmen eller fickor som du behöver rengöra. Det är enbart sidan av knivens blad som vidrör listen och resten av kniven hänger i luften.

Ett knivblock är designat för att vara snällt mot knivbladet, men knivlisten är ännu snällare – eftersom det vassa bladet inte vidrör någonting.

En annan fördel är att knivlisten hänger på väggen, vilket gör att den inte tar upp utrymme på köksbänken.

Läs vårt knivlist bäst i test, där vi varje år recenserar de bästa knivlisterna inom varje prisklass.

Hur du håller en kniv vass

Först och främst gäller det att förvara kniven på rätt sätt. Antingen i en knivlist eller ett knivblock.

Sedan gäller det att du också rengör kniven korrekt. Lägg aldrig dina köksknivar i diskmaskinen, då den långvariga värmen, vattnet och diskmedlet kommer att förstöra knivbladet.

För att kniven ska behålla sin skärpa, bör du regelbundet använda ett skärpstål, även kallat brynstål.

Brynstålet är till för att underhålla kökskniven. Den avlägsnar inte speciellt mycket metall, utan är mest till för att kniven inte ska förlora skärpan. Till skillnad från en knivslip, vars syfte är att göra kniven vass igen.

Hur länge håller en kökskniv

En bra kökskniv kan hålla i upp mot ett årtionde, med förutsättningen att det är en kniv av god kvalité och som hanterats korrekt.

Hur länge en kökskniv håller avgörs helt och hållet av tre saker:

  • Kvalitén på kniven
  • Hur kniven används
  • Om den tas om hand på rätt sätt

Som du sett i vårt test av kockknivar, så kan pris och kvalité på knivarna variera kraftigt. Precis som med all annan köksutrustning så är kvalitén på materialet en viktig faktor vad gäller produktens livslängd.

Hur du använder kniven påverkar också hur länge kökskniven kommer att hålla. Hur ofta du använder den och om du använder den till rätt saker är två viktiga faktorer.

Om du har för vana att öppna brev och kartonger med kniven, så kommer du att förkorta livslängden på kniven dramatiskt. Likaså om du använder din brödkniv till att skära i kött.

Alla knivar har sina ändamål och syften, du bör begränsa användningen till dessa områden.

Sedan har vi givetvis förvaringen och tvättningen av kniven. Att förvara dina köksknivar en knivlist istället för i en plastlåda bland besticken, kan förlänga livslängden på kniven med flera år.

Det är också viktigt att du tvättar kniven för hand och att du torkar den noga efteråt. Att lägga en kökskniv i diskmaskinen kommer att leda till ett slött och trasigt blad, förr eller senare.

Slipa dina köksknivar regelbundet

Alla knivar behöver slipas efter ett tag. Oavsett kvalité, pris och material. Om du använder kniven dagligen är det rekommenderat att slipa den ungefär en gång om året.

Nuförtiden är det väldigt enkelt att slipa knivar hemma. Du behöver inte längre anställa professionella slipare som tar hutlösa summor för att skärpa ett knivset.

Det finns flera bra knivslipar som får jobbet gjort, snabbt och enkelt. Oavsett om du har en japansk eller europeisk kockkniv, en brödkniv eller en filékniv. Det finns en knivslip för alla typer av knivar.

Ett annat alternativ är att använda en slipsten, men det är svårare och kräver mer kunskap. För vanliga hemmakockar är det rekommenderat att hålla sig till en vanlig knivslip.

Läs också