Checklista bebis: Komplett inköpslista till första barnet

Mamma-med-bebis

Att vänta barn för första gången är spännande, men också skrämmande. Vad behöver man ha på inköpslistan? Vad är onödigt att köpa? Vi har listat alla de saker du behöver, och inte behöver, när du väntar barn.


Ett misstag många förstagångensföräldrar gör är att de köper för många saker. Deras inköpslistor är fyllda med saker de inte behöver – och som aldrig blir använda.

Vi har skrivit den här checklistan för att du ska vara så förberedd som möjligt för ankomsten av din bebis. Men också för att du ska undvika att spendera onödigt mycket pengar.

Bebis checklista

En nyfödd bebis behöver många saker. Därför är det viktigt att ha koll på vad som verkligen behövs.

Vi har listat de viktigaste sakerna, och de saker som är bra att ha, inför ankomsten av ditt barn

Checklista: Hemma & barnkammaren

Bebisrum

Inför bebisens ankomst är barnkammaren en av de viktigaste platserna att förbereda. Det finns många essentiella saker du inte får missa.

Barnsäng

Sömn är extremt viktigt för bebisar. De sover upp mot 16 timmar om dygnet.

Du behöver en säker, bekväm och rymlig spjälsäng. Gärna en som även går att använda även när barnet blivit äldre, för att minska på utgifterna.

Det är bäst att köpa en ny spjälsäng, då äldre modeller nödvändigtvis inte har de senaste säkerhetsanordningarna.

Madrass till spjälsängen

En madrass ska vara fast och stabil. Den ska vara tillräckligt hård för att ge stabilitet och säkerhet. Men den får inte vara för hård, den ska också vara mjuk och bekväm för bebisen att sova i.

Sängkläder

Allt du behöver är ett lent och vattensäkert madrasskydd som passar till madrassen. Köp 2-3 stycken, så att du alltid har en eller två reserver när du ska tvätta påslakanet.

Bebisar ska alltid sova på en plant, utan vare sig kuddar, täcken eller leksaker. Det minskar risken för SIDS (plötslig spädbarnsdöd).

Du behöver därför bara en spjälsäng, madrass och ett madrasskydd.

Bassinet/korgvagga

En vanlig barnsäng/spjälsäng räcker gott och väl. En bassinet är ingen nödvändighet, men många föräldrar föredrar att ha dem under bebisens första månader.

Eftersom de är portabla, så kan du förflytta vaggan till olika rum, samtidigt som den tar upp minimalt med plats. En väldigt effektiv lösning.

Det är inte ett ”måste”, men är så pass populärt och användbart att många föräldrar ser det som en nödvändighet. Efter ett par månader kommer barnet att växa ur vaggan och du kommer att behöva en spjälsäng.

Nattlampa

Många tror att det är onödig sak – tills de skaffat sitt första barn. En nattlampa kommer att rädda dig från många skrik och huvudvärk.

Din bebis kommer att äta under natten och då vill du inte tända taklampan. Det kommer att göra både dig och din bebis klarvakna.

Du vill heller inte snurra runt i mörkret.

En napplampa ger dig tillräckligt med ljus för att amma barnet eller ge honom eller henne nappflaskan. Du behöver heller inte famla runt i mörkret på jakt efter blöjor, våtservetter eller nappar.

Napplampan kommer också att hjälpa barnet att somna när hon blir äldre.

Här kan du hitta den bästa nattlampan för ditt barns sovrum.

Ljudspelare

En del barn har svårt att sova. Ett vanligt trick är att spela upp vitt brus, vilket imiterar ljudet bebisen hörde i mammas mage. Det har en lugnande effekt och hjälper barnet att somna.

Du kan antingen köpa en maskin som spelar vitt brus, eller spela upp från mobilen.

Byrå för kläder

Bebisar växer snabbt, vilket innebär att de snabbt växer ur kläder. Du kommer därför ha tonvis av bebiskläder där hemma.

För att inte nämna alla kläder och gåvor du kommer få från släkt och vänner.

Se till att du har minst 3-4 lådor där du kan ha bebisens alla kläder.

Nappar

Köp inte en napp – köp flera. Nappar har en tendens att försvinna.

Vi rekommenderar att du har minst tre nappar i hemmet och två stycken i blöjväskan när ni ska ut. Då har du alltid en eller flera reserver, utifall att en napp skulle försvinna – vilket de kommer att göra.

Här är de bästa napparna för små och stora barn.

Sängmobil

En sängmobil hänger du ovanför sängen eller skötbordet. De innehåller leksaker som snurrar, låter eller prasslar. De är bra för att underhålla bebisen, men också för att stimulera hans eller hennes sinnen.

Kom bara ihåg att mobilen ska sitta tillräckligt högt upp för att barnet inte ska kunna nå dem.

I vårt sängmobil bäst i test listar vi de mest prisvärda alternativen. Du hittar även tips på vad du ska tänka på innan du köper en sängmobil.


Checklista: Lektid

Gosedjur

Ingen checklista för bebisar är komplett utan saker som underhåller bebisen. Under de första veckorna kommer din bebis inte att finna speciellt mycket tid eller underhållning i leksaker.

Men inom en månad eller två så blir lek allt viktigare.

Leksakslåda

En leksakslåda är ingen absolut nödvändighet. Men det är en bra sak för att hålla reda på bebisens alla leksaker och för att hålla ordning i hemmet.

Babygym

Ett babygym har ett mjukt och vadderat underlag med en båge där flera leksaker hänger. Det är skönt för bebisar att ligga i babygym, men utvecklar också flera av deras sinnen.

Ett babygym är ingen nödvändighet de första veckorna, men efter någon månad blir de genast en vital del i hemmet.

Det är bra och roligt för barnet att ligga i dem, samtidigt som det ger oss föräldrar lite tid till annat – som att andas ut.

Vi har nyligen recenserat det bästa babygymmet för i år.

Filt eller matta

Vi rekommenderar att du köper en mjuk och len filt eller matta, där du kan ligga och leka med bebisen. Efter ett par veckor eller månader så kommer barnet vilja utforska mer i hemmet och ligga på andra sätt.

För att inte nämna när det är dags för bebisen att ligga på magen och träna nackmusklerna. Då är filten eller mattan en perfekt plats för ändamålet!

Babysitter

Det gäller att ha ett par platser dedikerade för ditt barn. En babysitter är ypperlig för att kunna byta positioner och miljöer för barnet. Att hela tiden sitta i barnkammaren och stirra på samma vägg är inte så roligt.

Med en babysitter kan bebisen se mer av huset och världen. Det kommer framförallt bli användbart efter 1-2 månader.

Kom ihåg att köpa en babysitter som passar bebisens ålder, då inte alla modeller passar för nyfödda bebisar.

Leksaker

Till en början behöver du inte köpa speciellt många leksaker till ditt nyfödda barn. Mamma, pappa och en intressant omgivning räcker gott och väl till en början.

Du kan inleda med att köpa 2-3 leksaker i roliga färger och som prasslar. Inom en månad eller två så kommer leksakerna att bli mycket intressantare än vad de var i början.


Checklista: Mat och amning

Barn-är-hungrigt

Bebisens första månader består till stor del av att äta, sova och bajsa. Du vill därför vara extra förberedd när det kommer till att mata bebisen.

Omvårdnadsskydd

Det här är essentiellt. Oavsett om du ammar eller matar bebisen med nappflaska, så kommer du behöva lena och mjuka handdukar eller filtar.

Bebisen kommer att kräkas, hosta eller spilla mjölk ofta. Se därför till att du har tillräckligt med tyg för att skydda bebisen, dina kläder och eventuella stolar eller sängar.

Eftersom bebisars hud är känslig, så är det viktigt att tyget är lent, mjukt och fritt från kemikalier som kan reta barnets hud.

Amningskudde

Amningskuddar är en räddare i nöden. Det gör amningen mycket bekvämare för både dig och din bebis. Med förutsättningen att du köpt den bästa amningskudden för din kroppsform och sittposition.

De är designade för att avlasta din nacke, armar och rygg – samtidigt som bebisen ligger tryggt och säkert nära dig.

Se till att du köper en amningskudde med C-form, så att den sitter stabilt och så att barnet är nära intill dig.

Haklapp

Haklappar är essentiella för både nyfödda bebisar och äldre barn. De minskar risken för att kläderna smutsas ner.

Läs vår guiden till den bästa haklappen.

Nappflaska

Även om du planerar att amma din bebis, så behöver du en nappflaska där hemma.

Nappflaskor har olika passform, beroende på hur gammalt barnet är. Se därför till att du köper en nappflaska som är gjord för nyfödda bebisar. Gärna en nappflaska som motverkar att bebisen sväljer luft.

Välling/mjölkersättning

Det kan vara svårt för mammor att amma sitt första barn, så det är rekommenderat att ha välling eller mjölkersättning redo i hemmet.

Prata med din barnmorska på förhand om vilken mjölkersättning du bör använda.

Bröstpump

En bröstpump är viktigt, då barnet inte alltid äter vid de tider då du behöver amma. Det kan också finnas tidpunkter då du måste vara borta från bebisen för en kortare tid, eller om ni är utomhus. Då är det bra att ha mjölk redo i en flaska.

Det finns många olika varianter av bröstpumpar. Både manuella, automatiska och de som pumpar båda brösten samtidigt.

Här hjälper vi dig att hitta den bästa bröstpumpen för dina behov.

Flaskvärmare

En flaskvärmare ser till att hålla mjölken eller vällingen varmare längre. För att inte nämna att den ser till att värmen är jämnt fördelad.

Det här är en produkt som många föräldrar glömmer bort att köpa när de väntar sitt första barn. Vilket resulterar i att de måste springa till butiken, eller vänta på leveransen, vid fel tillfälle.

Var därför förberedd med en flaskvärmare innan bebisen kommit till världen.


Checklista: Blöjor och ombyte

Litet-barn-i-blöja

Blöjbyte kommer att bli en regelbunden aktivitet i din vardag. Bebisar både kissar och bajsar ofta.

Många nyblivna föräldrar är osäkra när det kommer till att byta blöjor. Men inom två veckor kommer du att vara en expert som kan göra det på nolltid.

Här är allt du behöver inför era blöjbyten.

Skötbord

Ett skötbord är ett måste. De är till för att du snabbt och smidigt ska kunna byta blöja på barnet, eller bara byta kläder.

En del skötbord kommer med lådor och hyllor, så att du enkelt kan komma åt blöjor, nappar eller papper.

Kom ihåg att aldrig lämna barnet ensam på skötbordet, även om du bara är borta för en sekund.

Blöjor

Du kommer att behöva massvis av blöjor. Vanligtvis brukar bebisar gå igenom 50 till 70 blöjor om veckan.

Det är omöjligt att på förhand veta vilken storlek din bebis behöver på blöjan. Köp därför flera småpaket av blöjor, så att du senare kan köpa fler av den rätta storleken.

Var väl förberedd när det kommer till blöjor. De kommer att behövas från dag 1.

Våtservetter

När man torkar bebisar så använder man inte vanligt papper, då det är för hårt mot bebisens känsliga hud. Istället ska du köpa våtservetter designade för barn.

Bunkra upp med flera paket av våtservetter. Precis som med blöjor så kommer du att använda väldigt mycket papper.

Blöjhink

En blöjhink är inte essentiellt, men är att rekommendera. Blöjor brukar lukta en hel del och man brukar inte lägga dem i vanliga papperskorgen. Eftersom de luktar mycket och du kommer behöva kasta ut påsen även när papperskorgen är halvfull.

Blöjhinkar är gjorda för att stänga inne all lukt. Det är dessutom bra att ha alla smutsiga blöjor på ett och samma ställe.

Kräm mot irriterad hud

Många bebisar och barn får irriterad hud eller eksem av blöjor. Även om blöjorna är hälsosamma och lena mot huden.

Det kan därför vara bra att förbereda dig med en kräm som lindrar obehaget och motverkar irritation. Fråga din barnmorska på förhand vilken kräm som rekommenderas.


Checklista: Barnkläder

Barnstrumpor-torkar-på-hänglina

Många föräldrar som fått sitt första barn brukar köpa massvis av gulliga och fina kläder. Bara för att inse att barnet växt ur dem efter tre veckor.

Det är därför rekommenderat att köpa barnkläder som passar nu, men även större storlekar som kan användas om 1-2 månader.

Kom också ihåg att bebisar behöver extra lager av kläder. Deras kroppar reglerar inte temperaturer lika bra som vuxna och när det är kallt ute, så blir bebisen extra kall.

Filtar

Köp filtar designade för barn. De kan värma barnet i barnvagnen på vintern, men du kan också vira in bebisen när du håller honom eller henne i famnen.

Nyfödda bebisar är vana vid det trånga, varma och mysiga utrymmet i mammas mage. Så en varm filt brukar hjälpa barnet att känna sig bekvämt och harmoniskt.

Pyjamas eller sovpåse

Bebisar sover jättemycket, och det är viktigt att de är varma och bekväma när de gör det.

En essentiell del av din checklista är att köpa en pyjamas eller annan kostym som bebisen kan sova i.

När vi säger sovpåse, så menar vi inte den typ av sovsäck som vi vuxna använder. Utan det finns sovpåsar som sitter som en tröja – men med bara ärmar. Underdelen separerar inte benen och har inga hål för fötterna.

Vi föredrar en pyjamas eller sovsäck som också täcker barnets fötter.

Undertröjor

Under bebisens kläder brukar man ha en undertröja. De går oftast att öppna mellan barnets ben, utan att du behöver ta av hela tröjan.

Det underlättar extremt mycket när du behöver byta bebisens blöja. Framförallt om du är utomhus eller inte är i närheten av ett skötbord.

Tröjor

T-shirts och tjockare tröjor är ett måste, beroende på årstid.

Om bebisen använder vanliga byxor så behöver du också använda en t-shirt.

Byxor med stretch

Bebisar växer snabbt och de vill vara bekväma. Byxor med stretch är därför en essentiell del av barnets garderob.

Kom ihåg att byxorna ska sitta bra runt bebisens midja. En för hård midja kan trycka på magen, vilket du vill undvika.

Jackor och overaller

Overaller är bra, då de ofta ger barnet utrymme för att växa. Vi älskar overaller som täcker både händer och fötter.

Bebisars händer är väldigt känsliga och blir lätt kalla. Så om du köper en overall som inte täcker händerna och fötterna, är det viktigt att du köper tjocka strumpor och vantar. På vintern kan du även behöva använda strumpor och vantar under overallen.

Strumpor och vantar

Skor är inte nödvändigt för ett nyfött barn. Men strumpor och vantar är viktigt för din bebis checklista.

Du behöver många strumpor, både tunnare och varmare. Vantar är viktigt framförallt under vinterhalvåret.

Mössor

Precis som händer och fötter, så är bebisens huvud känsligt. Du vill ha varma och mysiga mössor till bebisen som täcker hela huvudet och öronen.


Checklista: Bad och rengöring

Barn-som-badar

Nyfödda barn behöver duscha eller bada ungefär tre gånger om veckan. Förr i tiden duschade man småbarn varje kväll, men det torkar ut barnets hud.

Kom ihåg att bebisen inte får ha vatten vid naveln innan navelsträngen har lossnat och läkt ihop. Så inledningsvis behöver du rengöra barnet med våtservetter och vatten.

Här är vad du behöver köpa inför när du ska bada barnet.

Badkar eller balja

När navelsträngen läkt och du kan bada barnet, så behöver du antingen ett litet barnbadkar eller en balja.

Det är viktigt att badkaret eller baljan passar för ditt barns storlek. Var därför noga med att titta på måtten innan du köper en barnbalja.

Badtermometer

Bebisar ska bada i ungefär 37 graders vatten. Man brukar säga att det ska vara ljummet när du känner på vattnet med armbågarna.

Men istället för att gissa sig fram, så rekommenderar vi att du köper en vattentermometer. Då får du svart på vitt om vattnet är tillräckligt svalt för ditt barn att bada i. Det får inte vara för kallt eller varmt.

Mugg

När du badar barnet så gör du det inte under rinnande vatten. Fyll baljan med lagom mycket vatten och använd sedan en mugg för att hälla vatten över barnets kropp och huvud.

Undvik att hälla vatten på huvudet så att det rinner ner i ansiktet på bebisen. Använd istället våtservetter för att rengöra ansiktet.

Handdukar

Köp en handduk för barn. Den ska vara len, mjuk, varm och snäll mot bebisens känsliga hud.

Vi rekommenderar att du köper en handduk med en luva. Det underlättar för att värma bebisens huvud efter badet.


Checklista: Utomhus och på resan

Barn-sitter-i-barnvagn

Att gå ut med bebisen innebär också en del förberedelse. Här är allt din bebis checklista behöver inför utgången.

Bilbarnstol

Det här är superviktigt och ett måste, om ni planerar att åka bil. Barn och bebisar ska aldrig åka bil utan en bilbarnstol.

Se till att du köper ett bilbarnssäte innan förlossningen, så att barnet kan åka säkert hem i bilen.

Det är viktigt att bilbarnstolen är bakåtvänd, passar bilen, att den är certifierad enligt säkerhetsstandarder och att den passar barnet.

Här hjälper vi dig att hitta den bästa bilbarnstolen för dig och din bil.

Barnvagn

Barnvagn är det bland det första många föräldrar köper. En viktig del i varje checklista. Det finns många olika varianter av barnvagnar – se till att du undersöker vilken eller vilka typer du behöver.

Innan du köper en barnvagn är det också viktigt att du tar mått och testar den, så att den får plats där du behöver den. Exempelvis i bilens bagageutrymme eller i husets hiss.

Varje år listar vi den bästa barnvagnen inom varje kategori. Där hittar du de mest prisvärda modellerna just nu.

Regnskydd till barnvagnen

Om det inte följer med ett regnskydd till barnvagnen, så är det starkt rekommenderat att du köper ett.

När det regnar eller snöar, så vill vattnet ofta blåsa in i barnvagnen. Det kan inte bara kyla ner bebisen, men även irritera och göra barnet obekvämt. Var därför väl förberedd med ett praktiskt regnskydd som passar till barnvagnen.

Bärsjal eller bärsele

Det finns massvis av varianter av bärselar och bärsjalar. De underlättar otroligt mycket för oss föräldrar, då vi kan bära bebisen tätt intill oss – samtidigt som våra armar är frigjorda.

På så vis kan barnet vara nära dig, samtidigt som du kan promenera runt, städa huset eller plocka saker.

Om du ska köpa en bärsele är det viktigt att du köper en modell som passar för nyfödda barn.

Blöjväska/skötväska

Få saker är så viktiga som en blöjväska när du är utomhus. Nuförtiden är de både snygga och funktionella. I vissa fall ser blöjväskorna inte ens ut som blöjväskor, utan som vanliga, moderna väskor.

Blöjväskor har ofta många olika fack, så att du får plats med blöjor, extrakläder, nappar, våtservetter, mobiltelefon, nycklar och andra essentiella saker du behöver när du är utomhus.

Solskydd i bilen

Barn är känsliga, både deras hud och ögon. Det kan därför vara bra att köpa ett solskydd som du kan sätta upp i bilens sidoruta, där bebisen sitter.

Portabel säng

En portabel säng är bara nödvändig om du reser mycket, exempelvis hem till mormor eller farmor.

Eftersom bebisar behöver säkra och bekväma sovplatser, så kan en portabel säng vara en bra investering om ni ofta är ute och reser.

Portabelt skötbord

Precis som med sängen, så är det här bara ett essentiellt föremål om ni ofta är ute och reser.

Att byta blöjor kan vara lite omständligt när man inte har ett skötbord. Så om ni ofta är utanför hemmet, kan det vara bra att köpa ett skötbord som är smidigt och enkelt att resa med.


Checklista: Hygien och säkerhet

Liten-bebis-sover

Hygien och säkerhet är alltid viktigt, men allra främst när det kommer till bebisar.

När man gör en checklista för bebisar, är det lätt hänt att man glömmer småsaker som ändå fyller en viktig funktion. Exempelvis nagelsax och topps.

Förstahjälpenväska

Skapa ditt egna lilla kit som innehåller viktiga saker som plåster, bandage, krämer, termometer och dylikt.

Vi rekommenderar att du har ett kit i hemmet och ett i blöjväskan eller bilen.

Nagelsax för barn

Du kommer att bli förvånad över hur snabbt barns naglar växer, vilket innebär att du kommer behöva klippa naglar ofta.

Det är viktigt att klippa bebisens naglar, eftersom de flaxar mycket med armarna och gärna drar händerna i ansiktet. Med långa naglar så kan det orsaka sår i ansiktet, eller ännu värre – i ögonen.

Med andra ord: nagelsax är superviktigt att ha på din checklista!

Mjuk hårborste

En del barn föds med mer hår än andra. Att använda en mjuk hårborste kan vara bra för att få ordning på håret. Man tror också att det kan motverka mjölkskorv.

Solkräm

Du ska generellt sett inte ha din bebis i direkt solljus under barnets första 6 månader. Men ibland går det inte att hitta en skugga och då är det bra att använda solkräm för att skydda bebisens hud.

Det är oftast ingen nödvändighet i kalla Sverige. Men vid varma somrar, eller om ni är utomlands, så är solkräm viktigt.

Rätt tvättmedel

Bebisar har väldigt känslig hud. Därför är det viktigt att du tvättar bebisens kläder med ett tvättmedel som inte orsakar kliande eller allergier.

Du bör antingen köpa ett tvättmedel speciellt designat för barn, eller fråga er barnmorska om rekommendationer.

Barnsäkra hemmet

Bebisen är nyfödd och rör sig inte på egen hand i hemmet. Men rätt vad det är så börjar ditt barn krypa och gå där hemma, då är det viktigt att du har säkrat hemmet på förhand.


Checklista: För mamma

Kvinna-med-barn-i-magen

Att vara gravid och att genomgå en förlossning innebär stora förändringar för mamman. Därför bör ni också förbereda er inför mammans hemkomst efter förlossningen.

Bindor

Förbered dig med bindor, gärna större än vad du vanligtvis använder.

Efter en förlossning så kommer vätskor fortsätta komma ut under en tid, vilket gör bindor viktiga. Förbered dig med flera paket, för att vara på den säkra sidan.

Mjukt toalettpapper

Mjukt toalettpapper är ofta underskattat och glömt. Tills mamman kommer hem från sjukhuset med känsligheter.

Att köpa ett extra mjukt toalettpapper kan definitivt underlätta de smärtor eller obekvämligheter det kan innebära att gå på toaletten efter att ha fött barn.

En starkt rekommenderad sak att lägga in på din checklista när du väntar barn.

Amningsbh

Att amma med en vanlig BH är svårt, om än inte omöjligt. En amningsbh gör det mycket lättare att amma, då du inte behöver ta av dig hela BH:n.

De flesta amningsbehåar är designade så att du bara behöver vinkla ner ena kupan för att kunna amma. Plus att de brukar ge bättre stöd och vara mjukare än vanligare behåar.

Varje år recenserar vi årets bästa amningsbh för varje storlek och kategori, så att du enkelt kan hitta den som passar dina behov bäst.

Mjuka kläder

Det är påfrestande att gå runt med ett barn i magen i 40 veckor – för att inte nämna förlossningen. När mamman kommer hem brukar mjuka och stretchiga kläder vara att föredra.

Förbered dig därför med mjukisbyxor och lätta kläder.

Gravidkudde

Gravidkuddar kan används både för och efter förlossningen. Många kvinnor får ont i rygg, axlar, bäckenet och höfterna när de är eller varit gravida.

En gravidkudde avlastar kroppen och gör det både lättare och bekvämare att sova. Eller bara ligga på soffan i en skön position.

Gravidkuddar är inte absolut nödvändigt, men om du upplever att kroppen gör ont – så kan en gravidkudde vara väl värd att köpa.

Kräm för brösten

Det är inte ovanligt att bröstvårtorna blir ömma och känsliga i och med en graviditet och amning. Det finns krämer som motverkar och behandlar känsliga bröstvårtor.

En mycket bra sak att köpa innan förlossningen.

Vad behöver man inte köpa till en nyfödd bebis

I vår checklista för bebisar så har vi samlat både essentiella produkter och saker som är ”bra att ha”. Saker som underlättar vardagen, både för föräldrar och barnet.

Men det finns också babyprodukter som många föräldrar köper – men egentligen inte behöver.

De saker som nyblivna föräldrar brukar köpa, men som de egentligen inte behöver brukar vara:

Skor. Nyfödda barn behöver inte använda skor. Vänta tills barnet har lärt sig att gå istället.

Lekbåge i bilen. Det finns bågar du kan köpa till bilsätet, men de kan vara en säkerhetsrisk om bilen skulle vara med om en olycka.

Gåstol. Det är för tidigt att köpa en gåstol om bebisen precis kommit till världen. Vänta ett par månader innan du köper en gåstol.

En morgonrock. Köp istället en handduk med huva, så att du kan linda in barnet direkt efter badet. Morgonrocken kommer barnet att snabbt växa ur, plus att du ändå kommer behöva sätta på barnet nya kläder kort efter badet.

Kuddar. Barn ska sova på en platt och säker yta utan lösa föremål. Saker som kuddar och täcken kan öka risken för SIDS.

Barnsäng eller barnbilsäte på secondhand. Dessa saker bör du köpa nytt. Äldre modeller kan ha en utdaterad säkerhetsanordning. Begagnade bilbarnstolar kan även ha skador som du inte kan se med blotta ögat, vilket kan vara farligt och försämra kvalitén.

Om du ska bli förälder för första gången så kommer du garanterat att köpa produkter som inte kommer till användning. Det är fullt normalt och händer oss alla.

Men genom att följa vår checklista för bebisar så kan du undvika att spendera pengar på saker som du egentligen inte behöver.

Hur mycket kläder behöver en nyfödd

Hur mycket kläder en nyfödd bebis behöver varierar från förälder, livsstil och årstid.

I regel brukar vi rekommendera:

  • 5 till 8 bodysuits
  • 4 till 5 byxor
  • 4 sovpåsar/pyjamasar
  • 1 till 3 tjocktröjor
  • 3 till 4 underställ
  • 4 till 5 strumpor
  • 2 par vantar
  • 2 par overaller i olika tjocklek
  • 2 mössor

Hur klimatet ser ut där du är spelar också stor roll. Du behöver modifiera garderoben utefter klimatet och årstiden.

Kom också ihåg att barn växer så det knakar. Så det är bra att även köpa kläder som är lite större än vad barnet är nu.

Hur ofta du planerar att tvätta spelar också roll i hur mycket kläder du behöver köpa till din nyfödda bebis.

Läs vår artikel om vilken storlek en nyfödd bebis har. Där får du tips på hur du väljer rätt storlek på kläderna utan att veta bebisens längd eller vikt.

Läs också